1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD Askerinin Kur'an Yakması Protesto Edildi
ABD Askerinin Kuran Yakması Protesto Edildi

ABD Askerinin Kur'an Yakması Protesto Edildi

Afganistan Bagram üssünde ABD askerleri Kuran-ı Kerimleri yaktı. Binlerce Afgan protesto etti. NATO yetkilileri özür diledi.

21 Şubat 2012 Salı 13:21A+A-

Afganistan'da NATO liderliğinde görev yapan Afganistan Güvenlik ve Destek Gücü'nün (ISAF) Komutanı General John Allen, ülkede Kur'an-ı Kerimler dahil olmak üzere çok sayıda dini içerikli materyalin imha edilmesi konusunda soruşturma emri verdi.

Allen, Associated Press ajansına telefonla yaptığı açıklamada, Bagram Hava Üssü'nde Kur'anlar dahil olmak üzere dini içerikli materyalin imha edilmesinin "kasıtlı bir şey" olmadığını savundu, olaydan ötürü özür diledi.

General John Allen, koalisyon güçlerinin olayı öğrenir öğrenmez imha işlemine müdahale ettiğini ve eylemi durdurduğunu ifade ederek, olayla ilgili soruşturma yapılması emri verdiğini açıkladı.

AFGANİSTAN HALKI PROTESTO ETTİ

Afgan halkı ise olayı protesto etmek için Bagram Hava Üssü'nün önünde toplandı. AFP muhabiri binlerce Afganın üs önünde tepkisini göstermek için sloganlar attığını, üssün kapısına taşlar fırlatıldığını aktardı.

Binlerce protestocu tarafından kuşatılan Bagram hava üssüne Afgan polisinin gönderildiği bildirildi.

AFGAN GÖREVLİLER FARK ETTİ

"İşgalcilere ölüm" sloganları atan öfkeli göstericilerden bazıları, havaya ateş açarken, il konseyinin başkanı Ahmet Zeki Zahit, Amerikan askeri yetkililerinin, kendisine imhadan kurtarılan 30 kadar Kuran-ı Kerim ve dini içerikli kitap teslim ettiğini söyledi.

Zahit, imha edilen kitapların, daha önce üste hapsedilen tutuklular tarafından kullanıldığını ifade ederek, materyalin dün gece yakılmak üzere çöplüğe getirildiği bilgisini, çöplükte çalışan 5 Afgandan aldıklarını kaydetti.

Çalışanların, iki koalisyon askeri tarafından bir kamyonla getirilen materyalin, dini kitaplar olduğunu fark edince imha işlemini durdurdukları belirtildi.

Bölgedeki emniyet müdürü yardımcısı Ziyaül Rahman da gösteriye 2000 ila 2500 kişinin katıldığını ifade ederek, "İnsanlar çok öfkeli. Ruh halleri çok olumsuz. Bazıları havaya ateş açıyor. Ölen yok" dedi.

Öte yandan, yaklaşık 500 kişinin Celalabad yakınındaki  NATO üssü önünde de protesto eylemi düzenlediği kaydedildi.

Geçen yıl Nisan ayında Afganistan'da günlerce süren ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Kuran yakılmasını protesto eden gösterilerde en az bir kişi ölmüş 18 kişi de yaralanmıştı. (Dünya Bülteni)

 

HABERE YORUM KAT