1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. 9 Bin 600 Gazzeli Öğrenci Okula Gecikmeli Başladı
9 Bin 600 Gazzeli Öğrenci Okula Gecikmeli Başladı

9 Bin 600 Gazzeli Öğrenci Okula Gecikmeli Başladı

Gazze'de 2014-2015 eğitim-öğretim sezonu, İsrail saldırıları nedeniyle iki hafta gecikmeli olarak bugün başladı. Gazze katliamında evi yıkılan 500 bin Filistinli BM okullarına sığındığı için on bine yakın Gazzeli öğrenci, okula başlayamadı.

14 Eylül 2014 Pazar 21:38A+A-

Filistin Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yaklaşık yarım milyon Gazzeli öğrenci, bu sabah Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait okullarda yeni eğitim-öğretim yılına başladı.

Yeni eğitim yılının müfredatında psikolojik desteğe ilişkin konuların olacağı belirtilen açıklamada, "İlk dersler için öğrencilerin psikolojik açıdan rahatlamasını sağlayacak bir müfredat belirlendi. Ayrıca yöneticiler ve öğretmenlerle eğitim sürecinin işleyişi hakkında atölye çalışmaları yapılacak" ifadelerine yer verildi.

BM okullarına sığınan Gazzeliler yıkılan evlerine dönemiyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında evleri hasar gören ve çevre okullara sığınmak zorunda kalan Filistinlilerin ikametinin de yeni eğitim-öğretim yılı için sorun oluşturduğu belirtildi. BM tarafından hazırlanan raporlara göre, İsrail saldırıları neticesinde yaklaşık 500 bin Filistinli UNRWA ve hükümete ait okullara sığınmak zorunda kaldı. Söz konusu okullar, eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle tahliye edilse de bazı aileler kalacak yer bulamadığı için okullardan ayrılamadı.

9 bin 600 öğrenci okula başlayamadı

UNRWA sözcüsü Adnan Ebu Hasane, Gazze'nin kuzeyindeki okulların yaklaşık üçte birinde sığınmacıların kaldığına işaret ederek, "Gidecek yerleri olmadığı için okullardan ayrılmayı kabul etmeyen sığınmacılar nedeniyle yaklaşık 9 bin 600 öğrenci bugün okula başlayamadı" diye konuştu.

Gazze katliamı sebebiyle eğitim darbe aldı

Filistin Eğitim Bakanlığı müfredatına göre 24 Ağustos'ta başlaması gereken 2014-2015 eğitim-öğretim yılı, Batı Şeria'da zamanında başlarken, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de ertelenmişti. İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarını sürdüren İsrail, 26 Ağustos'ta, Mısır'ın arabuluculuğundaki görüşmelerde varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti.

İsrail'in 51 gün süren saldırılarında 2 bin 156 kişi hayatını kaybederken, 11 binden fazla kişi yaralandı. Saldırılarda zarar gören 142 okulun 23'ü kullanılamaz hale geldi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT