1. HABERLER

  2. HABER

  3. "6 Bin Rohingyalı Denize Terk Edilmiş Durumda"
"6 Bin Rohingyalı Denize Terk Edilmiş Durumda"

"6 Bin Rohingyalı Denize Terk Edilmiş Durumda"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, Güneydoğu Asya'da denizde terk edilmiş durumda hala 6 bin Rohingya ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu söyledi.

15 Mayıs 2015 Cuma 15:51A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Güneydoğu Asya'da denizdeki teknelerde terk edilmiş durumda hala 6 bin Arakanlı (Rohingya) Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu belirterek, "Tayland, Endonezya ve Malezya'nın çaresiz durumdaki mültecilerin bulunduğu tekneleri denize kalmaya itmesi ve insanların kaçınılmaz şekilde hayatını kaybetmesi karşısında dehşete düşmüş durumdayım" açıklamasını yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, yaptığı yazılı açıklamada, Güneydoğu Asya'da çok sayıda göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan insan kaçakçılığı ve göç sorunu konusunda bölge ülkelerini hızlı kararlar almaya çağırdı. Zeyd, Tayland, Endonezya ve Malezya'nın göçmenleri taşıyan tekneleri denizde tutacak bir politika izlediğini belirtti.

Güneydoğu Asya'da denizde Bangladeş ve Myanmar'dan teknelerle ayrılarak diğer bölge ülkelerine daha iyi bir gelecek için ulaşmaya çalışan 6 bin Arakanlı ve Bangladeşli göçmen bulunduğu bilgisini veren Zeyd, özellikle Myanmar hükümetine de çağrıda bulundu.

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinin altını çizen Zeyd, "Myanmar hükümeti, Rohingya Müslümanlarına yönelik kurumsal ayrımcılık ve eşit vatandaşlık hakkı sorununun üzerine gidene kadar tehlikeli göç devam edecek" ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksel Komiserliği'ne göre, Bengal Körfezi'nde Eylül 2014'ten Mart 2015'e kadar çoğunluğu Rohingya Müslümanı olmak üzere 920 göçmen hayatını kaybetti.

AA

HABERE YORUM KAT