1. HABERLER

  2. HABER

  3. 5 Hafta Oldu; Malezya Uçağı Hâlâ Bulunamadı
5 Hafta Oldu; Malezya Uçağı Hâlâ Bulunamadı

5 Hafta Oldu; Malezya Uçağı Hâlâ Bulunamadı

227 yolcu ve 12 mürettebatı ile ortadan kaybolan Malezya uçağının kara kutusundan geldiği belirtilen sinyaller 6 gündür alınamıyor, aramalar deniz altında devam edecek.

14 Nisan 2014 Pazartesi 12:18A+A-

Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 227 yolcu ve 12 mürettebatı ile ortadan kaybolan Malezya uçağının kara kutusundan geldiği belirtilen sinyaller 6 gündür alınamıyor, aramalar deniz altında devam edecek.

Güney Hint Okyanusu’nda Avustralya Hava Kuvvetleri eski komutanı Angus Houston başkanlığında devam eden arama çalışmalarında 8 Mart'tan bu yana karara kutudan geldiği düşünülen sinyallerin alınamadığı açıklandı. Arama çalışmalarının sinyallerin alındığı bölgede insansız denizaltı ile devam edeceğini aktaran Angus Houston düzenlediği basın toplantısında ‘‘6 gündür hiçbir sinyal alamıyoruz, sanırım su altına girme zamanı geldi’’ dedi.

ARAMA DENİZ ALTINA İNİYOR

Avustralya gemisi Okyanus Kalkanı’na bağlı kara kutu sinyal bulma cihazlarının arama çalışmalarını durduracağını aktaran Houston, deniz altında yapılacak arama çalışmalarını insansız Bluefin-21 isimli özel deniz altının devralacağını açıkladı.

Armalara başkanlık eden Houston, kayıp uçağı bulma çalışmalarının 40 kilometrekarelik alanda yapılacağını hatırlatarak, Bluefin-21 isimli denizaltının muhtemel enkazlarından görüntü tespit edebileceğini söyledi. Bluefin-21’in deniz dibine 2 saatte inebileceğini belirten Houston, alınan bilgilerin özel cihazlara yüklenilip araştırılmasının ise 4 saat süreceğini ifade etti.

Denizaltı araştırmaları için özel dizayn edilen, üzerinde kameralar bulunan Bluefin-21, 5 metre uzunluğunda, 750 kilogram ağırlığında ve 25 saat su altında kalabilecek özelliğe sahip. Deniz tabanına 4 bin 500 metre inebilen Bluefin-21 arkeoloji, oşinografi, maden patlamamış mühimmatlar için de kullanılma özelliğine sahip olduğu biliniyor.

MALEZYA'DA TARTIŞMALAR BAŞLADI

Malezya Havayollarına ait uçağın kaybolduğu 8 Mart gününden bu yana bulunamaması ülke içinde de tartışmaların büyümesine neden oluyor. 

Malezxya hükümetine yakınlığıyla bilinen New Straits Times ve Utusan Malaysia gazeteleri, hükümeti zor durumda bırakacak haberlere yer vermeye başladı. Cumartesi günü New Straits Times gazetesinde, 8 sütuna manşet verilen "ikinci pilotun uçağın Penang Adasu açıklarında radarda görünmesinin ardından telefon görüşmesi yaptığı haberi Malezya ulaştırma bakanı tarafından yalanlanırken, muhalefet söz konusu gazete hakkında işlem yapılması gerektiğini savunuyor.

Muhalefet liderleri, bugüne kadar yapılan çelişkili açıklamaların ülkenin uluslararası arenadaki imajına zaten zarar verdiğini, söz konusu gazetenin yayınlarının da bu durumu daha da zora soktuğunu savunuyor.

Öte yandan Utusan Malaysia'nın uçağın kaybolmasıyla ilgili olarak Amerikan İstihbarat Örgütü CIA'in parmağının olduğu ve Malezya ve Çin ilişkilerine zarar verilmesinin hedeflendiği yönündeki haberleri Malezya ulaştırma bakanlığı tarafından yalanlandı.

Bu tartışmalar sürerken, diğer taraftan da arama yapılan sahada, kara kutuyu arama çalışmalarının durdurulacağı haberleri geliyor. Kara kutunun pilinin bitmesi ile birlikte aramaların, yüzey araqmaları olarak devam edeceği ifade ediliyor.

Arama yapılan bölgedeki son sinyal geççtiğimiz perşembe günü alınmıştı. Avustralya'nın Perth kentindeki arama koordinasyon merkezi başkanı Angus Houston, yaptığı açıklamada bugüne kadar alınan beş sinyalin uçağa ait olmadığını söylerken, Avustralya başbakanı Tony Abbott'un sinyallerin uçağa ait olabileceği yönündeki ifadelerinin yanlış olduğu belirtildi.

KARA KUTU BULUNURSA KİM İNCELEYECEK?

Kayıp uçakla ilgili belirsizlik sürerken arama çalışmaları 37. gününe girdi. Uçağın bulunmadığı her gün yeni tartışmalar da gündeme geliyor. 

Bu tartışmaların başında, kara kutunun bulunması halinde hangi ülke tarafından inceleneceği konusu bulunuyor. Kayıp uçağın Malezya'ya ait olmasına rağmen, Malezya hükümetinin arama faaliyetlerini Avustalya'ya havale etmesi de önemli bir sorun olarak belirtiliyor. 

Malezya başsavcısı bu konuyla alakalı olarak, Uluslararası Havacılık Organizasyonu yetkilileriyle konuyu görüşmek üzere Londra'ya hareket etti. Öte yandan, kayıp uçaktaki yolcuların kredi borçları, alacakları gibi tüm hukuki işlemlerinin de nasıl sonuçlandırılacağı henüz bir cevap bulamadı.

Daha önce Malezya Emniyet Genel Müdürünün yolcularla ilgili soruşturmaların sonuçlandırıldığı yönündeki açıklamasına rağmen, dün Malezya ulaştıma bakanı Hişamuddin Hüseyin, "Hiçbir polis şefi uçaktaki yolcu ve mürettebatla ilgili soruşturmanın sorunsuz tamamlandığı şeklinde açıklama yapamaz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Bir diğer gelişme de aramaların yapıldığı sahada gerçekleşiyor. Daha önce arama sahasının daraltılacağı ifade edilirken, Perth'deki koordinasyon merkezi başkanı 11 uçak ve 14 gemiyle yüzey aramalarının geniş bir alanda sürdüğüne dikkat çekiyor.

 

HABERE YORUM KAT