1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat’ın Kazıklı Voyvoda’sı Gözaltında
28 Şubat’ın Kazıklı Voyvoda’sı Gözaltında

28 Şubat’ın Kazıklı Voyvoda’sı Gözaltında

28 Şubat sürecinde dönemin İçişleri Bakanı Akşener’i, “yağlı kazığa oturtmak”la tehdit eden eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Tümgeneral Çetin Saner ile 3. Ordu ve EDOK komutanları dahil 10’u general 16 asker ile bir sivil alındı.

09 Mayıs 2012 Çarşamba 06:01A+A-

Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nce yürütülen 28 Şubat soruşturmasında 4. dalga operasyonu için dün sabah düğmeye basıldı. Ankara Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından TCK’nın 312. maddesi gereğince “hükümeti yıkmaya teşebbüs ve anayasayı ihlal” suçlamasıyla haklarında yakalama kararı çıkartılan şüpheliler için Ankara, İstanbul, İzmir, Uşak, Kars, Denizli, Erzincan, Kocaeli ve Balıkesir’de eşzamanlı operasyonlar düzenlendi.

Garnizon komutanlıklarına ilk giriş

3. Ordu Komutanı Tümgeneral Berkay Turgut Erzincan Garnizon Komutanlığı’nda, 9. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın Kars Garnizon Komutanlığı’nda, 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Keşap ise Denizli Garnizon Komutanlığı’nda gözaltına alındı. Böylece ilk kez Garnizon komutanlıklarında arama ve gözaltı kararı uygulanmış oldu.

Erzincan’da gözaltına alınan 3. Ordu Komutanı Tümgeneral Turgut’un adı, BÇG ile ilgili savcılık tarafından elde edilen belgelerde ve Batı Eylem Planları’nda geçiyordu. Turgut, en son yapılan YAŞ toplantısında Korgenerallik için temdit alan isimler arasında yer alıyordu.

Kara Kuvvetleri EDOK Komutanlığı ve Muharebe Destek Eğitim Komutanlığı’nda görevli Korgeneral Tevfik Özkılıç Ankara’da, tuğgeneraller Celalettin Bacanlı ile Mehmet Ali Yıldırım da İstanbul’da gözaltına alınan muvazzaflar oldu.

Kriz Masası’nda görevli isimler

Gözaltına alınan diğer isimler şunlar: Ankara’da emekli korgeneraller Mustafa Bıyık ve Hakkı Kılınç, emekli tümgeneraller Erdal Şenel ve Muhittin Temel Özkaynak, İstanbul’da emekli tümgeneral Çetin Dizdar, emekli kurmay albay Erkan Yaykır, emekli albay Ardan Kıratlı, emekli albay Mehmet Mithat Kiziroğlu, Uşak’ta emekli başçavuş Asım Atak ve Kocaeli’de emekli başçavuş Abdullah Hoşgür.

Emekli korgeneraller Hakkı Kılınç ve Bıyık , 28 Şubat sürecinde BÇG içerisinde oluşan ve Batı Eylem Planı’nın hazırlanması ile ilgili süreci izleyen “kriz masası”nda görevli 12 isim arasında yer alıyordu.

28 Şubat sürecinde BÇG bünyesinde ‘sivil memur’ olarak görev alan Tanju Veli Aydın da Balıkesir’de gözaltına alındı. Böylece soruşturma kapsamında ilk kez bir sivil gözaltına alınmış oldu. Aydın “Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davasında da tutuksuz yargılanıyor.

‘Kazıkçı’ general sinirliydi

Hakkında yakalama kararı çıkartılan emekli tümgeneral Cevat Temel Özkaynak’a yurt dışında olması nedeniyle ulaşılamazken dünkü operasyonun en dikkat çeken ismi emekli Korgeneral Çetin Saner oldu.

İzmir’in Karaburun İlçesi’ndeki yazlığında yapılan aramanın ardından gözaltına alınan Saner, 28 Şubat döneminde Genelkurmay İstahbarat Başkanlığı yapmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’e iletmesi için İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan’a söylediği iddia edilen, “Söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa İçişleri Bakanlığı önünde yağlı kazığa oturturuz” sözlerinin sahibi Saner, Emniyet’e götürülürken oldukça sinirliydi.

Akşener, soruşturma kapsamında önceki gün ifade vermiş ve o sözler nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu belirtmişti. Çetin Saner, Genelkurmay 2.Başkanı Çevik Bir ile birlikte Amerika ve İsrail’de Refah-Yol hükümetinin devrilmesiyle ilgili görüşmelere katılan heyette de yer alıyordu.

BÇG üst kurulu sırada

Adli kaynaklardan alınan bilgiye göre, 28 Şubat sürecinde BÇG’na yönelik beş ana belge, Kozmik Oda’da yapılan aramalarda elde edilen dokümanlar ve Ergenekon ile Balyoz davasında ele geçirilen delillerden hareketle soruşturmayı şekillendiren savcılık, soruşturmanın ilk üç dalgasında BÇG’na giriş kartı bulunan ve yapı içerisinde yer alan plan subaylarına yönelik operasyon düzenledi. Savcılık, dün yapılan dördüncü dalgada ise BÇG’nin yapısını ve işleyişini şekillendiren kriz masasına yönelik operasyon düzenledi.

BÇG, plan şubesinde çalışanlar, kriz masası ve üst kurul olarak üç kısımdan yönetilip idare edildiği öğrenilirken, üst kurulda dönemin kuvvet komutanlarının bulunduğu bildirildi. Soruşturmanın bundan sonraki seyrinde askerî personele yönelik operasyonların süreceği öğrenilirken, beşinci dalgada BÇG üst kurulunun hedefte yer alacağı bildirildi. Gözaltına alınanların bugün Ankara Adliyesi’ne sevk edilmesi bekleniyor.

Ergenekoncu Erdal Şenel gözaltında

Balyoz ve Ergenekon soruşturmaları kapsamında daha önce evlerinde arama yapılan Korgeneral Tevfik Özkılıç ile emekli Tümgeneral Erdal Şenel’in adreslerinde yeniden arama yapılmadı. Ankara’da gözaltına alınan eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel’in ismi, BÇG’yi ortaya çıkardıktan sonra görevden alınarak “köstebek” soruşturması kapsamında tutuklanan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu’nun davasında da geçmişti. Soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde mağdur sıfatıyla ifade veren Orakoğlu, Mamak Askerî Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu süre içerisinde Çevik Bir’in “Bu Orakoğlu işini ne karıştırıp duruyorsunuz, ceza verin” şeklindeki emri üzerine Erdal Şenel’in, Deniz Yüzbaşı Hâkim Ahmet Karamanlı ve Mahkeme Başkanı Deniz Binbaşı Mesut Kurşun’u etkilediğini, bu isimlerin de bu talimatı yerinde getirmediği için atanma ve ordudan atılma şeklinde cezalandırıldığını söylediği öğrenildi.

Şenel isminin mağdur sıfatıyla ifade veren eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel’in beyanlarında da geçtiği kaydedildi. Şener’e savcılıkta Orakoğlu ve Güzel’in ifadelerinin sorulacağı öğrenildi.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Şenel, ifadesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Şenel’in ismi 2009 yılında askerî ihalelerden pay aldığı iddiasıyla yeniden gündeme gelmişti. Şenel son olarak şubat ayında İstanbul’da Ergenekon davasında çapraz sorguya alınmış, sorgusunda İnternet Andıcı davasının tutuklu sanıkları İlker Başbuğ ve Hıfzı Çubuklu ve Hasan Iğsız ile ilgili soruları yanıtlamıştı.

TARAF 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum