1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat Davasının 66. Duruşması Görülüyor
28 Şubat Davasının 66. Duruşması Görülüyor

28 Şubat Davasının 66. Duruşması Görülüyor

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davanın 66. duruşması başladı.

27 Haziran 2014 Cuma 12:38A+A-

HAKSÖZ-HABER / AA

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kapatılması sonrasında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine devredilen davada, bu mahkemedeki ilk duruşmaya tutuksuz sanıklar, avukatlar ve müştekiler katıldı. 

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fevzi Şıngır, ilgili yasa gereği kapatılan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine devredildiğini hatırlattı. 

Şıngır, duruşma sırasında mağdur ve sanıkların birbirlerine karşı saygılı olmalarını isteyerek, "Amacımız, adil bir yargılamayla adaletin tecellisini sağlamaktır" dedi. 

Sanık yoklamalarının alındığı duruşmada, savunmaları alınamayan sanıklar Eser Şahan, Doğan Temel ile Cevat Temel Özkaynak'ın savunma yapması bekleniyor.

Ankara Özgür-Der Davayı Takip Ediyor

Özgür-Der mensupları bugünkü duruşmayı da izliyorlar. Ankara Özgür-Der temsilcisi Abdurrahman Çeliker, 28 Şubat mağduriyetinden ötürü üyelerinin müşteki olduğunu belirtti. 28 Şubat’ta yaşanan mağduriyetleri mahkeme heyetine anlatan Av. Reşat Peker’in 28 Şubat’ı bir darbe olarak nitelemesine sanık avukatlarının itiraz etmesi dikkat çekti.

"Yargılama yeri Anayasa Mahkemesi"

Sanıklardan emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında verdiği kararını hatırlatarak, duruşmada bu yönde savunma yapacağını söyledi.

Aras, "Müvekkilimin genelkurmay başkanı olması nedeniyle 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle yargılama görevi tartışmasız şekilde Anayasa Mahkemesine verilmiştir. Bu nedenle ilk duruşmada karar verilmesini ve dosyanın görevli olan Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep edeceğim" dedi.

"Fiilen gerçekleşmiş bir darbe var"

Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, duruşmada, herkesin kendi penceresinden mağduriyetini dile getireceğini, 28 Şubat'tan sonra da artçı şoklarının birçok insanı mağdur ettiğini savundu.

Var olan mağduriyetlerin Batı Çalışma Grubu (BÇG) raporlama faaliyetlerinden kaynaklandığını ileri süren Beytar, şöyle konuştu:

"Ortada fiilen gerçekleşmiş bir darbe var. BÇG, 54. hükümeti iktidardan düşürmek için kuruldu ve faaliyetlerini bu çerçevede gerçekleştirmiştir. Darbe yargılanması da adli yargılamada yapılmalı. Anayasa Mahkemesinde yargılanmak için hem görev başında olmaları hem de işlenen suçun görevle bağlantılı olması gerek. Ancak BÇG'nin yapılandırılması, onların görevleriyle ilgisi yoktur. İllegal bir yapılanma söz konusudur ve insanlar mağdur edilmiştir. Bu tür suçların yeri adli mahkemelerdir."

 

HABERE YORUM KAT