1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ulustan Ümmet’e Yürüyebilmek…
Ulustan Ümmet’e Yürüyebilmek…

Ulustan Ümmet’e Yürüyebilmek…

Biz müminler tüm yeryüzüne varisiz. Önemli olan isimlerin filolojine takılmak değil, Batılıların bize bir sömürge projesi olarak ihraç ettiği seküler ulusçuluğun kirlerinden ayrışıp-hicret edip vahyin inşa ettiği ümmeti yeniden diriltmenin yükünü erdemle

25 Kasım 2015 Çarşamba 06:50A+A-

Hamza Türkmen'in yorumu:

Günümüzle irtibatlı olarak yapılan çözümleyici tarih ve kavram tartışmaları ufuk açıcıdır. Bu nedenle Türkiyelilik kavramını biraz daha irdelemek istiyorum.

Bugün için kullandığımız Türkiye adı, temsil ettiği yer itibariyle Osmanlı tarihinde de Müslümanlar tarihinde de kullanılmıyordu.

Anadolu (Anatolia) kelimesinin ise Yunanca ‘doğu’ anlamına gelen anatole’ kelimesinden türediği belirtilir. ‘Doğu ülkesi’ anlamına gelen Anatolia, 7. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu’nda Afyon, Kayseri, Mersin arasında kalan yörelerde idari birim adıdır.

Geçen yazımda Türkiye adı verilen ülkede Türklük ve Türkiyelilik tartışmaları, tek tipçiliği gidermek kaygısıyla başlatılmıştı’ demiştim. Tabii ki ‘Türk Milleti’ yerine ‘Türkiye Milleti’ terkibini kullanarak tartışmadan kurtulmak hemen mümkün değil.

Yazının Devamı >>>