1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Eylül 1995A+A-

İslami Hareket Ana Davası

İstanbul 3 Nolu DGM'de görülen İslami Hareket Ana Davasına 18 Ağustos 1995 tarihinde devam edildi. Esas hakkında mütalaasını "dosyanın kapsamlı olması" dolayısı ile hazırlayamadığını belirten savcı yeniden süre istedi.

Savcının bu talebini yerinde gören mahkeme, sanık avukatlarının tahliye taleplerini reddetti. Bu davada Ekrem Baytap, Kutbettin Gök, M. Zeki Yıldırım ve M. Ali Şeker halen tutuklu bulunuyor.

Duruşma 11 Ekim 1995, saat 11.15'e bırakıldı.

Rıdvan Kayanın Davası

Dergimizin yazarlarından Rıdvan Kaya ile M. Ali Bilici ve Zübeyir Gümüş'ün yargılandığı bu davaya 23 Ağustos 1995 günü zabıt imzacılarının dinlenmesi ile devam edildi. Zabıt imzacıları tuttukları zabıtların doğru olduğunu ve teferruatla ilgili bilgileri hatırlayamadıklarını söylediler. Sanık avukatları, polislerin ifadelerinin çelişkiler taşıdığını belirterek, tutulan zabıtları kabul etmediklerini bildirdiler.

Mahkeme varsa yargılamanın genişletilmesi taleplerini, yoksa esas hakkındaki mütalaasını bildirmek üzere dosyayı savcılığa tevdi etti. Duruşma 13 Kasım 1995 saat 9.50'ye bırakıldı.

Müslüman Genç Davası

23 Ağustos 1995 tarihinde devam edilen bu davada savcı esas hakkındaki mütaalasını verdi. Savcı mütalaasında sanıklardan Tahir Gül, Ender Ergül ve Muhammet Şerbetçi hakkında TCK 168/1 maddesi gereği 22,5 yıl, diğer tüm sanıkların da TCK 168/2 ve 169. maddeleri gereği 5 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları ile tecziyesi talebinde bulundu.

Tahliye taleplerini reddeden mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı diyecekleri ve savunmalarını bildirmek üzere sanık avukatlarına mehil verdi. Bu nedenle duruşma 13 Kasım 1995 saat 11.00'e bırakıldı.

İzmir DGM'de duruşmaya devam edildi

Sevgi Engin ve 4 müslüman sanığın yargılandığı bu davada, 22 Ağustos 1995 tarihindeki duruşmada savcı esas hakkındaki mütaalasını verdi. İddia makamı sanık Sevgi Engin hakkında TCK 169. madde gereği 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, sanıklar Şevket Baytap, Mahmut Uyan, Ahmet Şat ve Abdusselam Durmaz hakkında da TCK 146. madde gereği idam cezası ile tecziyesi talebinde bulundu.

Sanık avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı diyecekleri ve savunmalarını vermeleri için duruşma 5 Ekim 1995 saat 10.45'e bırakıldı. Bilindiği gibi bu davada Sevgi Engin daha evvel tahliye edilmişti.

Mehmet Yaşasın ve Arkadaşları ile İlgili Dava

Diyarbakır 4 Nolu DGM'de devam edilen davada 22 Haziran 1995 günkü duruşmada tutuksuz sanıkların ifadeleri alındı. Sanıklar ifadelerinde suçlamaları kabul etmediler.

Sanık avukatlarının tutuklu sanıklar hakkındaki tahliye talepleri reddedildi. Delillerin toplanması ve eksikliklerin tamamlanması için duruşma 4 Eylül 1995 saat 9.00'a bırakıldı.

Müslüman Kamuoyu Kamhi Davasına Duyarlı Olmalı!

Kamhi davası sanığı 3 müslümanın dosyasının yeniden görüşmesine İst. 3 No'lu DGM'de 8 Eylül 1995 günü saat 11.30'da başlanacak. Ali Rıza Bayramçavuş, Can Özbilen ve Rıza Erdemir adlı müslümanlar yaklaşık iki yıl süren yargılaması sonucunda aynı DGM tarafından 15'er yıl hapis ve 400'er milyon lira para cezalarına çarptırılmışlardı. Temyiz aşamasında medyanın yürüttüğü kampanyanın da etkisiyle, Yargıtay savcının talebi doğrultusunda kararı esastan bozmuş ve sanıkların 146. maddeden, yani idamla yargılanmaları gerektiğine hükmetmişti. Baştan sona bir hukuk ihlalleri dizisine dönüşen bu dava, TC hukukunun keyfi işleyişine ilişkin açık ve öğretici bir örnek olarak müslüman kamuoyunun gündeminde bulunuyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR