1. YAZARLAR

  2. Halil El Enani

  3. Kaddafi ile koalisyon güçleri arasında Libya
Halil El Enani

Halil El Enani

Yazarın Tüm Yazıları >

Kaddafi ile koalisyon güçleri arasında Libya

24 Mart 2011 Perşembe 00:19A+A-

Acaba koalisyon güçleri Albay Muammer Kaddafi'ye karşı güç kullanarak yanlış mı yaptı? Belki.

Çünkü Libyalı devrimcilerin çağrısını yaptıkları şey, sadece Libya hava sahasında uçuş yasağı bölgesi oluşturulmasıydı. Bu da Kaddafi'nin Bingazi, Mısrata ve Libya'nın diğer bölgelerindeki devrimcilere yönelik operasyonlar yapmasını engellemek içindi. Amaç, askerî hedefler ile sivil hedefler arasında büyük oranda ayırım yapılamaması sebebiyle sivillerin vurulmasına yol açacak askerî operasyonlarda bulunulması değildi kesinlikle.

Görünen o ki koalisyon güçleri bir ayı aşkın süre önce Libya devrimi patlak verdiğinden beri bugüne hazırlık yapıyorlardı. Zira Güvenlik Konseyi'nin geçen cuma günü çıkardığı 1973 No'lu kararın içeriği Kaddafi'ye ve askerî üslerine hava operasyonlarında bulunmayı hedeflemiyordu. Esasında sivillerin korunması, Libya'ya dışarıdan paralı asker gelişini veya devrimcilerin vurulmasını engelleyecek uçuş yasağı dayatılması içindi. Kararın üye ülkelere güç kullanma yetkisi veren Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin yedinci bendi altında çıkarıldığı doğru ancak sivillerin hedef alınmasını engelleyen birçok önlemle ve belirli bir zaman takvimiyle irtibatlı olması gerekir ki konu Güvenlik Konseyi kararının temel hedefini ortadan kaldıracak bir savaşa dönüşmesin.

ABD Başkanı Barack Obama hava operasyonlarının Albay Muammer Kaddafi'yi öldürmeyi değil, sadece iktidardan indirmeyi hedeflediğine vurgu yaptı. Bu aptalca bir şakadır. Çünkü hedef Kaddafi'den kurtulmak değilse iktidardan nasıl indirilecek? Kaddafi son nefesine kadar ve 'sokak sokak, ev ev' yolunda silahındaki son kurşuna kadar savaşacağına yemin etti. Dahası Obama'nın, ülkesinin hava operasyonlarına komuta etmeyeceği ve koalisyona katılan ülkelerden birine, özellikle de Fransa veya Britanya'ya komutayı bırakacağı yönündeki açıklaması her ne kadar Obama'nın, selefi George W.Bush'un Irak'taki deneyimini kopyalamama eğiliminin göstergesi olsa da aynı zamanda Kaddafi ile halk desteğini kaybettirecek uzun bir savaşa girmeme girişiminin göstergesidir. Obama seçim yılına giriyor ve sivil ölümlerinin herkesi karşısına almasına yol açmasından endişeli.

Kanımca Kaddafi'den kurtulmak için istenen süre uzadıkça veya en azından Kaddafi iktidarı terk etmesi için teslim olmaya ve müzakereye sürüklenmedikçe, hava saldırıları gerek koalisyon operasyonları sebebiyle yaşanan sivil kayıplar açısından gerekse de siyasi açıdan ters sonuçlara yol açtıkça Kaddafi iktidara daha fazla sarılacaktır. Bu da devrimin bitirilmesine ve devrimcilerin kararlılığının kırılmasına yol açabilir.

Paris ve Londra'nın Kaddafi'ye yönelik hava operasyonlarının arkasında yer almasının etkenleri etrafındaki soru ise meşru bir soru olarak varlığını koruyacak. Çünkü bu ülkeler Arap ve Arap olmayan başka ülkelerde yaşanan gelişmelere sessiz kalıp harekete geçmediler, Kaddafi'nin iç ve dış bütün destek türlerini kaybettiğini kesinleştirmeleri sonrası askerî seçeneği kullanmayı düşündüler. Kaddafi sonrası dönem için düşündükleri ise daha tehlikeli.

Umman gazetesi El Vatan 23 Mart 2011

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT