1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Zevahiri'den Nusra ve IŞİD Emirlerine Çağrı
Zevahiri'den Nusra ve IŞİD Emirlerine Çağrı

Zevahiri'den Nusra ve IŞİD Emirlerine Çağrı

Suriye'de muhalifler arasında devam eden çatışmalara son vermeyi amaçlayan Zevahiri, 'mücahit kardeşler' arasındaki savaşın derhal bitirilmesi çağrısında bulundu.

03 Mayıs 2014 Cumartesi 12:55A+A-

Suriye'de muhalifler arasında devam eden çatışmalara son vermeyi amaçlayan Zevahiri, “mücahit kardeşler” arasında devam eden savaşın derhal bitirilmesini istedi.

El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'nin Suriye'deki temsilcisi Nusra Cephesi'nin lideri Culani ve IŞİD lideri Bağdadi’ye hitaben bir mesaj yayınladı.

Ses kaydında Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed Culani'ye seslenen Zevahiri, bütün Cephe askerlerinin diğer cihat yanlısı gruplara karşı yürüttüğü savaşa acilen son vermesini istedi. Zevahiri, Bağdadi’ye de seslendi ve Irak’a çekilmelerini istedi.

IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi'ye "Kendinizi mazlum ve hakkı alınmış olarak görseniz bile bu katliamı durdurun" çağrısı yapan Zevahiri, İslam'ın düşmanlarını hedef almaları ve kendilerini "yaralı Irak'a" adamaları yönünde tavsiyede bulundu.

Ocak ayında patlak veren krizin ardından muhalif grupların Suriye'de birbiriyle çatışmaya başladığı ve sayıları binleri bulan can kayıplarının yaşandığı biliniyor.

Zevahiri yaptığı açıklamada "Fitne" olarak isimlendirdiği muhalif grupların birbirleriyle savaşı hakkında yaptığı önceki konuşmaları yeterli gördüğünü ama "Sevgili, faziletli, muhacir, hakkı seslendiren, ümmete nasihatte sabır gösteren kardeşim" sözleriyle övgüde bulunduğu, Makrizi Eğitim Merkezi'nin başında bulunan Dr. Hani es-Sıbai'nin, 25 Cemaziyelevvel 1435 (26 Mart 2014) tarihli sözlerini dinledikten sonra, istişare ve istiharede de bulunduğunu belirtti.

Hani es-Sıbai'nin, Zevahiri'nin atıfta bulunduğu konuşması

Konuşmasını "daha fazla Mücahid kanı akmaması" ve Hani Sıbai'nin çağrısı üzerine yaptığını ifade eden Zevahiri konuşmasının şahitlik, emir, rica, hatırlatma ve nasihat  içereceğini söyledi. Zevahiri şahitliğinin "Irak ve Şam İslam Devleti" hakkında olacağını belirtti. Zevahiri'nin grubun liderini "Kerem sahibi Şeyh Ebubekir el-Hüseyni el-Bağdadi -Allah onu korusun-" şeklinde nitelemesi dikkat çekti. 

El Kaide lideri, "Irak İslam Devleti'nin" el-Kaide'nin bir kolu olduğunu söyledi ve "Irak İslam Devleti, el-Kaide Merkezi'nin ve İmam Müceddid Usame bin Ladin'in (Allah rahmet eylesin) emri olmaksızın, hatta onlarla istişare edilmeksizin kurulduğunda kendisinin şehitlerden kabul edilmesini istediğimiz Usame bin Ladin, Ebu Hamza el-Muhacir'i (Allah ona rahmet eylesin) Irak İslam Devleti'ni destekleyen ve bu Devlet'in El Kaide'ye bağlılığını onaylayan bir mektupla onlara göndermişti" dedi ve grubun o yıllardaki lideri Ebu Ömer el-Bağdadi'nin "Irak İslam Devleti" lideri olarak El Kaide'ye beyat ettiğini ekledi.

El Kaide'nin geçtiğimiz yıllarda hava saldırılarında hayatını kaybeden önde gelen isimlerinden Atiyetullah el-Libi ve Mustafa Ebu Yezid arasında geçen ve Usame bin Ladin'in evinde ABD'nin eline ulaşması nedeniyle açığa çıkan yazışmalara atıfta bulunan Zevahiri, iki ismin Ebu Hamza el-Muhacir'in El Kaide Merkez'e "Irak İslam Devleti" grubunun izlediği siyaseti eleştiren mektuplar yolladığını hatırlattı.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum