1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Zevahiri: Çatışmaları Durdurun
Zevahiri: Çatışmaları Durdurun

Zevahiri: Çatışmaları Durdurun

El Kaide lideri Eymen Zevahiri, Suriye’de farklı muhalif gruplar arasında devam eden çatışmaların son bulması çağrısı yaptı.

06 Nisan 2014 Pazar 11:02A+A-

Zevahiri, yeni yayımlanan ses kaydında, Suriye'deki gruplar arasındaki çatışmaların ‘kör bir savaşa’ döndüğünü belirterek, ‘tüm Müslümanları bu gidişi durdurmaya’ çağırdı.

El Kaide lideri açıklamasında, “Birbirleriyle savaşarak günaha girenler kendilerine değil İslam düşmanlarına hizmet ettiklerini unutmamalılar” ifadelerini kullandı.

Zevahiri, Suriye’ye elçi olarak gönderdiği, Ahrar Şam grubunun komutanı Ebu Halid Suri’nin Şubat ayında, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) düzenlediğinden şüphelenilen intihar saldırısında ölümü nedeniyle de başsağlığı mesajı yayımladı.

Elçisi öldürüldü

Ebu Halid Suri, İslam Cephesi'nin içindeki Ahrar Şam grubunun komutanı ve El Kaide lideri Eymen Zevahiri’nin elçilerinden biri olarak biliniyordu.

Suri ayrıca, ABD operasyonuyla öldürülen eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in de yakınında yer almış isimlerden biriydi.

Suri, Zevahiri tarafından IŞİD ve diğer gruplar arasındaki anlaşmazlıkları çözmesi amacıyla görevlendirilmişti.

Suriye’nin kuzeyinde önce Rakka kentinde güçlenen, daha sonra Halep ve İdlib’de de diğer muhalif gruplara karşı saldırılar başlatan IŞİD, bu gruplar tarafından ‘Suriye devrimine zarar vermekle’ suçlanıyor.

Muhalifler ayrıca, IŞİD ile Esed rejiminin rejim karşıtı grupları zayıflatmak için birlikte çalıştığını da öne sürüyor.

IŞİD El Kaide'den koptu

El Kaide Şubat ayının başında Suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan IŞİD ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

Örgüt genel komutanlığının bazı internet sitelerinde yer alan mesajında, “IŞİD El Kaide’nin bir kolu değildir ve El Kaide IŞİD’in gerçekleştirdiği hiçbir eylemden dolayı sorumluluk kabul etmez” ifadeleri kullanılmıştı.

Suriye’de savaşan bir diğer örgüt olan Nusra Cephesi de, El Kaide’nin Suriye kolu olarak biliniyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum