1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Zalim Çin’in Onuncu Yılına Giren Urumçi Katliamını Unutmayacağız!
Zalim Çin’in Onuncu Yılına Giren Urumçi Katliamını Unutmayacağız!

Zalim Çin’in Onuncu Yılına Giren Urumçi Katliamını Unutmayacağız!

Zalim Çin’in Urumçi’de Uygur Müslümanlara yönelik 5 Temmuz 2009’da gerçekleştirdiği katliam onucu yılına girdi. Çin zulmü bölge Müslümanları üzerinde halen devam ederken zulme karşı süren sessizlik zalimleri cesaretlendiriyor.

06 Temmuz 2019 Cumartesi 14:57A+A-

İslam aleminin kanayan yaralarından Doğu Türkistan'da tarihler 2009'un Temmuz ayını gösterirken bir katliam yaşandı. Resmi rakamlara göre ölenlerin sayısı 159 idi. Resmi olmayan verilere göre ise gösterilerde tutuklanan ve bir daha geri gelemeyen kişilerin sayısı ise 10 binleri buluyordu.

5 Temmuz 2009'da, Urumçi'de Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki baskılarını ve Guangdong eyaletinin Shaoguan şehrindeki Uygur işçilerine yönelik saldırıları protesto eden Müslümanlara açılan ateş sonucu çıkan olaylarda resmi rakamlarla 156 kişi öldü ancak gerçek rakam binlerle ifade ediliyor. Olaylardan sonra ortadan kaybolan 10.000 Uygur Müslümandan ise hala haber alınamıyor.

Kendilerine yönelik baskılara tepki gösteren ve şiddet olaylarını protesto eden Uygur Müslümanları üzerine polis ateş açtı. Urumçi sokakları kan gölüne döndü. Yürüyüşe engel olmak isteyen Çin polisinin göstericilere karşı şiddet kullanması üzerine kargaşa yaşandı. Çin polisi kendilerine direnen silahsız göstericiler üzerine ateş açınca ortalık bir anda kan gölüne döndü. Olaylar büyüyüp kısa sürede tüm şehre yayıldı. Göstericileri dağıtmak için Çin polisinin kullandığı su panzerleri ve tanklarının altında protestocuların ezildiği açıklanırken sokaklardaki yangında da ölenlerin olduğu kaydedildi.

 

Urumçi’de çıkan olayların ardından, protesto gösterileri bölgenin kuzey batısındaki Kaşgar kentine sıçradı. Sokaklarda Çin polisi şiddet kullanırken, eylemciler de caddelerdeki araçları devirip yakarak tepki gösterdi 26 Haziranda Guangdong eyaletinin Shaoguan şehrinde bir oyuncak fabrikasında Han Çinlileri ile Doğu Türkistanlılar arasında olaylar yaşanmış, mecburi işçi olarak çalıştırılan Uygur kızlara Çinlilerin sarkıntılık etmesi üzerine Uygur gençler olaya müdahale etmiş, bunun üzerine oyuncak fabrikasını basan binlerce Çinli, Doğu Türkistanlılara saldırmış olaylarda on iki Uygur Müslüman ölürken çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Urumçi olaylarında önce provokatörler camilere gönderildi, sonra çıkan arbedelerin ardından Çin polisi cami çıkışında Müslümanlara baskı ile kargaşa ortamı oluşturarak karışıklıkta silah kullanarak katliamına devam etti.

 

Kaynak: Islah-Haber, Haksöz-Haber

HABERE YORUM KAT

1 Yorum