1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Yunanistan Göç Bakanlığı: ‘Biz zalimiz bize gelmesinler’
Yunanistan Göç Bakanlığı: ‘Biz zalimiz bize gelmesinler’

Yunanistan Göç Bakanlığı: ‘Biz zalimiz bize gelmesinler’

Avrupa Birliği’nin en zayıf halkası olarak görülen Yunanistan, Avrupa'nın en büyük putu olarak bilinen 'hümanizm'i acıkınca yedi.

08 Haziran 2021 Salı 13:20A+A-

HAKSÖZ HABER

Yunanistan’ın Türkiye sınırından geçişleri engellemek amacıyla kullanmayı planladığı dijital "ses topu" tepki çekmiş ve Avrupa Birliği sözcüleri tarafından açıklama beklendiği belirtilmişti.

Irkçılığı ve nefreti gittikçe artan Yunanistan bu defa da ‘sığınmacılar Türkiye’ye gitsin bize gelirlerse karşılaşacakları çok büyük sorunlar var’ dedi.

Yunanistan: ''Suriye, Afganistan, Somali...'den gelen sığınmacılar için güvenli ülke Türkiye'dir. Orada dinleri, milliyetleri, siyasi görüşleri gibi konularda sıkıntı yaşamazlar. Yunanistan yerine Türkiye'ye sığınsınlar."

AFP’ye göre, Yunanistan Göç Bakanlığı dün, Ege Denizi'ndeki Yunan adalarındaki sığınmacıların çoğunluğu için "Türkiye'nin güvenli bir ülke" olduğunu ve bunun geri dönüşlerini hızlandırmaya katkıda bulunabileceğini doğruladı.

Yunanistan Göç Bakanlığı, "Dışişleri ve Göçmenlik Bakanlıkları tarafından kabul edilen ortak kararnameye göre Türkiye, Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali'den gelen sığınmacılar için güvenli bir ülkedir" dedi.

Açıklamada, "Dinleri, milliyetleri, siyasi görüşleri veya bir sosyal gruba mensup olmaları nedeniyle orada tehlikede değiller ve Yunanistan yerine Türkiye'ye sığınabilirler" ifadeleri kullanıldı.

Göç Bakanı Notis Mitarakhi, "Bu, yasadışı göçmen akışını durdurmak için önemli bir adım olacak ve Türkiye'yi Yunan adalarında reddedilen sığınmacıları geri kabul etmeye zorlayacak.” dedi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2016 yılında imzalanan anlaşmaya göre Ankara, Atina'dan geri dönen Suriyeli mültecilerin Türkiye'de güvende olup olmayacaklarını belirlemek amacıyla dosyalarını inceledikten sonra kabul etmek zorunda.

Ancak 15 ayı aşkın bir süredir Türkiye, Yunanistan'ın geri göndermek istediği 1.453 mülteciden hiçbirini kabul etmedi.

Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne gitmek isteyen göçmenlerin geçişine izin vereceğini açıklamıştı. Kapıların açılması ile on binlerce göçmen Avrupa’ya ulaşmak için Yununistan’a geçmeye çalıştı.

Yunanistan ise sınırı geçmeye çalışan göçmenlere karşı, silah, göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı. Gerilim sürerken hala binlerce göçmen Yunanistan tarafına geçmeye çalışıyor.

Yunanistan ise Türkiye ile aşamadığı sorunları nedeniyle iletişime geçmediği Türkiye’ye göçmenleri alması için Avrupa Birliği’ni kullanmaya çalışıyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum