1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Yunanistan, AB'den Borç Affı Talep Etti
Yunanistan, AB'den Borç Affı Talep Etti

Yunanistan, AB'den Borç Affı Talep Etti

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesini tasarrufa zorladığı gerekçesiyle Almanya'yı eleştirdi. Çipras, Almanya'dan savaş tazminatı talep ettiklerini de hatırlattı.

28 Ağustos 2016 Pazar 20:17A+A-

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras yeniden, ülkesinin borç stoğunun azaltılmasını ve Almanya tarafından dikte edildiğini belirttiği tasarruf politikasının gevşetilmesini talep etti.

Çipras, Atina'da yayımlanan “Realnews” adlı pazar gazetesine verdiği demeçte, Avrupa'nın güneyinde işsizlik rekor düzeye çıkmışken Berlin'in bir çeşit Avrupa tasarruf kasası gibi davranıp bütçesinin aşırı fazla vermesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Böyle devam ettiği takdirde Avrupa'daki seçim ve halkoylamalarında tatsız sonuçlar alınacağını belirten Çipras, tasarruf baskısının Avrupa Birliği'ni dağılmanın eşiğine getireceğini söyledi.

Çipras, işsizlikle mücadele için kuzey ülkelerinin güneydeki ortaklarına mali yardım yapması gerektiğini ifade etti.

Tazminat Talebinden Vazgeçmiyor

Çipras, Almanya'ya olan İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma tazminat taleplerinden vazgeçemeyeceklerini de dile getirdi. “Bu ülkemizin şeref meselesidir.” diyen Çipras, Yunanistan'ın taleplerinden vazgeçmediğini vurguladı.

Yunanistan, Almanya'dan 269 ila 332 milyar euro savaş tazminatı talep etmişti. Bu rakam savaş suçları ve savaş tahribatı ile Yunanistan'dan savaş sırasında zorla alınan borç tahvilini kapsıyor. Almanya ise tazminat taleplerinin hukuken geçerli olmadığını savunuyor.

Syriza Anketlerde Geri Düştü

Son anketlere göre Çipras liderliğindeki Syriza partisi muhafazakâr Yeni Demokrasi partisinin sekiz puan gerisine düşmüş bulunuyor.

Sonbaharda Yunanistan alacaklıları tarafından yeniden denetlenecek.

Kaynak: Sputnik, Reuters

HABERE YORUM KAT