1. HABERLER

  2. HABER

  3. YSK'nın Ceza Yetkisi Kaldırılıyor
YSK'nın Ceza Yetkisi Kaldırılıyor

YSK'nın Ceza Yetkisi Kaldırılıyor

Yüksek Seçim Kurulu ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun seçim döneminde özel televizyonlara kestiği sansür gibi cezalar sona eriyor.

26 Ocak 2016 Salı 23:28A+A-

Yasal düzenlemeyle Yüksek Seçim Kurulu'nun ceza kesme ehliyeti kaldırılıyor.

Yüksek Seçim Kurulu televizyonlara milyonlarca lira idari para ve yayın durdurma cezası kesmişti.

Başbakanlık ile Adalet Bakanlığı bürokratları taslak metin üzerinde çalışmaya başladı.

Yapılacak yasal düzenlemeyle ceza yetkisi YSK'dan alınıyor, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra, televizyonlara kesilen ancak henüz uygulanmamış cezalar iptal edilecek.

''Özel televizyonlar ve TRT'nin seçim dönemlerinde yayınlarına yönelik YSK denetimine son verilecek. Televizyonlar seçim dönemlerinde de sadece RTÜK yasasındaki yayın ilkelerine bağlı kalarak yayın yapacak. Bu durumda YSK'dan daha siyasi bir konumda bulunan ve aldığı kararlarda siyasi etki olduğu tartışma konusu olan RTÜK tek karar mercii olacak.''

Seçim dönemlerinde yapılan kamuoyu yoklamalarının hangi kuruluş tarafından organize edildiği, denek sayısı ve benzeri bilgilerin açıklanması zorunluluğuna da son veriliyor. 

YSK RTÜK'TEN RAPOR İSTEMEYECEK

''Düzenleme ile özel televizyonlara YSK tarafından uyarı, özür dileme, 5 günden 15 güne kadar durdurma ve 100 bin TL para cezaları verilmesi uygulaması kaldırılacak. Yüksek Seçim Kurulu, yayın ihlallerine ilişkin RTÜK'ten rapor isteyemeyecek. RTÜK, kendi mevzuatı doğrultusunda denetim yapacak ve cezai yaptırımları uygulayacak. 

Siyasi reklamlarda tek karar sahibi yine RTÜK olacak. Özel televizyonlar için tarafsızlık hükmü kaldırılacak, söz konusu kanun sadece TRT için geçerli olacak.

''TARAFSIZLIK HÜKMÜ KALKACAK''

''RTÜK Kanunu'nun "yayın hizmeti ilkelerini" düzenleyen 8. maddesinde televizyonlar için öngörülen, "yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz" hükmü kaldırılacak. Ancak bu yasak TRT için aynen devam edecek. TRT yayınlarının siyasi partiler ve demokratik gruplarla ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamayacağı hükmü RTÜK Kanunu'nun 45 maddesine eklenecek.'' 

Düzenlemenin meclis tatile girmeden hayata geçmesi bekleniyor.

A Haber

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT