1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Yeniden Yargılanma Talebiyle Başlattığı Ölüm Orucunda Can Verdi!
Yeniden Yargılanma Talebiyle Başlattığı Ölüm Orucunda Can Verdi!

Yeniden Yargılanma Talebiyle Başlattığı Ölüm Orucunda Can Verdi!

Savcı Selim Kiraz'ın öldürülmesi eylemine katıldığı iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan Mustafa Koçak gizli tanık ifadesiyle mahkum edildiği iddiasıyla başlattığı eylemde hayatını kaybetti.

24 Nisan 2020 Cuma 15:32A+A-

31 Mart 2015 tarihinde Çağlayan Adliyesi'nde makam odasına rehine alınıp öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz ile ilgili görülen dava kapsamında 2017 yılında tutuklanan Mustafa Koçak, başlattığı ölüm orucunun 297. gününde hayatını kaybetti.

Mustafa Koçak’ın babası Hasan Koçak, sürece dair “Somut bir delil yok. Mahkemede hiçbir şekilde oğlumun savunma yapılmasına izin verilmedi. Gizli tanık B.E’nin ‘Köftecide bana söyledi’ ifadesi yüzünden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Verilen cezanın bir dayanağı yok. Tanık ifadeleri çelişkili. Tanıklardan biri olan C.Y, daha sonra yurt dışına gittiğinde Almanya’da ifadesini değiştirdi. Baskı altında ve zorla ifade verdiğini söyledi. Suçsuz oğlum kendini kurtarmak isteyen bir itirafçının kurbanı oldu. Bir gencin hayatını karartmak bu kadar kolay mı? Sırf bu yüzden iki senedir cezaevinde işkence görüyor. Tek isteği adil yargılanmak” demişti.

Mustafa Koçak, devam eden soruşturma kapsamında, Savcı Kiraz'ı öldüren Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol'a silah temin etmek suçlamasıyla 4 Nisan 2017 tarihinde tutuklanmıştı.

Koçak ile birlikte tutuklanan Cengiz Özel de saldırganları evinde barındırmakla suçlanmıştı.

Yerel mahkemenin sanık Mustafa Koçak'ı, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, savcı Kiraz'a suikast ile ilgili, ayrıca "kasten öldürmeye yardım" suçundan 27 yıl, "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 12 yıl ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan da 3 yıl olmak üzere toplam 42 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin karar, istinaf mahkemesince de uygun bulunmuş ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan tebliğnamede de sanık Koçak'a verilen cezanın onanması istenmişti.

Davanın gerekçeli kararında, sanık Mustafa Koçak'ın daha önce örgütsel eylemlerde bulunduğu ve birçok olayda adının geçtiği ifade edilmişti. Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından gerçekleştirilen Savcı Kiraz'a yapılan eylemde kullanılan silahı sanık Murat Canım'ın örgütsel amaçlarla temin ederek sanık Mustafa Koçak'a verdiği belirtilmişti. Gerekçeli kararda, Koçak'ın da silahı eylemcilerden Şafak Yayla'ya teslim ettiği anlatılmıştı.

Mustafa Koçak, 'adil yargılanma talebiyle' tutuklu bulunduğu İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinden açlık grevine başlamıştı.

29 kiloya düşen Koçak, dün gece açlık grevinin 297. gününde hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT

6 Yorum