1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "Yeni Anayasa Taslağımızı Nisan Sonuna Kadar Tamamlayacağız"
"Yeni Anayasa Taslağımızı Nisan Sonuna Kadar Tamamlayacağız"

"Yeni Anayasa Taslağımızı Nisan Sonuna Kadar Tamamlayacağız"

Başbakan Davutoğlu, yeni anayasa ile ilgili, kendi taslaklarını önümüzdeki hafta yazmaya başlayacaklarını ve Nisan ayı sonunda yazımı tamamlayıp, Meclis'e sunacaklarını açıkladı.

23 Mart 2016 Çarşamba 13:54A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu, AK Parti'nin yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak, "Önümüzdeki hafta teknik ve siyasi katılımcılardan oluşan bir yazım heyeti kurarak, anayasa taslağımızı, daha önce sunmuş olduğumuz taslağı da göz önünde bulundurarak yazmaya başlayacağız. İnşallah önümüzdeki bir ay içinde bütün bu yazım çalışmalarını tamamlayıp, Nisan ayı sonunda en geç yazımların hepsini tamamlayıp, Meclis'e zihnimizdeki, idealimizdeki, milletimizin zihnindeki, hayallerindeki anayasayı sunmayı düşünüyoruz. Bu süreç sonunda inşallah en geç bir iki ay içinde kendi anayasa önerimizi tamamlamış olacağız. Çalışmalara bizzat katılacağım" ifadelerini kullandı.

HDP'ye Nevruz tepkisi

"Başka güçlerin himayesine girmemizi isteyenler, taşeron örgütleri, hendekleri, çukurları Türkiye'yi dize getiremeyecekler" diyen Başbakan, "Çukur kazarak, pusu kurarak bombaları, canlı bombaları patlatarak Türkiye'yi tökezletmek isteyenler bilsinler ki, Türkiye Allah'ın izniyle tökezlemez, yolundan geri dönmez. Tarih boyunca bu milletin varlığına, birliğine yönelik pek çok düşmanlık gördük ama bugünkü kadar namert, bugünkü kadar insanlıktan uzak düşmanlarla pek az karşılaştık" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, PKK ve IŞİD'in saldırılarına atıfta bulunarak, "Terör örgütlerini maşa olarak aynı merkezden yöneten odaklar var. Türkiye'nin güçlenmesini engelleyemeyecekler" diye devam etti. 

'Kürt vatandaşların HDP'nin Nevruz çağrılarına uymadığını' söyleyen Başbakan şunları söyledi: 

"Milletten Türkiye'ye hizmet için oy isteyip, seçimden sonra terör örgütünün yörüngesine giren siyasi kadrolar var. Nevruz bahanesiyle örgütü liderinin posteri önünde, kalaşnikoflu fotoğraflarla konuşma yapabilecek kadar kendisini kaybetmiş siyasiler var. Teröristlerin taziye çadırlarını ziyaret eden, kürsülerden bu milleti tehdit etme cüretini gösteren haddini bilmezler var. Ama biz onlara hadlerini bildirmeyi de biliriz."

Başbakan, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ise "HDP'nin, CHP'nin hesabı şuydu, 'AK Parti bütün fezlekelerin, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmayacak, böylece teröre destek veren milletvekilleri de kurtulacak'. Ya da HDP, kendi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddiasıyla meclisi birlikte bloke edecekler, geçen sene iç güvenlik yasasında olduğu gibi, bizim reform tasarılarının geçmesine izin vermeyecekler. Bir de mağduriyet edebiyatı yapacaklar. Biz bu oyunları bir hamleyle boşa çıkardık. Onlar küçük piyonlarla uğraşırken, biz 'şah' dedik ve mat oldular." dedi. 

Başbakan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlıkların tümüyle kaldırılması teklifine karşı çıkarken, "12 Eylül tecrübemiz var. Dokunulmazlığı tamamen kaldırırsak, meclis aritmetiğini koruyamayız. Siyasetin onurunu korumak zorundayız. Bunların tek amacı terör destekçilerini yargıdan kaçırmaktır." dedi. 

 'PYD barbar bir terör örgütüdür'

Avrupa'da bazı gazetelerin, Brüksel saldırı sonrası AB ülkelerinde yas ilan edildiğini yazdığına dikkat çeken Başbakan, "Neden aynı tepkiyi Ankara saldırısı sonrası göstermediniz diye sordular" hatırlatmasını yaptı. 

"Bugün Avrupalı dostlarımız, bizimle birlikte hareket etmezse, PYD ve YPG, IŞİD'in panzehiri değildir. PYD de en az IŞİD kadar barbar bir terör örgütüdür" dedi.
Başbakan, Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge çağrısını yineledi, "Avrupa'nın bölge güvenliğini sağlayabilmeleri için Türkiye'den başka ortağı yoktur" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT