1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yasin Aktay: "Esed, İsrail’i Solladı"
Yasin Aktay: Esed, İsrail’i Solladı

Yasin Aktay: "Esed, İsrail’i Solladı"

Prof. Yasin Aktay, Esad'ın İsrail'in Filistin'de öldürdüğünden daha fazla Müslüman öldürdüğünü ifade etti.

23 Mayıs 2012 Çarşamba 03:15A+A-

Haber: Abdülkadir Karakaya

Esenler Buluşmaları kapsamında Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıların geçen haftaki konuğu olan akademisyen yazar Prof. Dr. Yasin Aktay Arap Baharı üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Suriye'ye de geniş yer ayıran Aktay, Esad'ın İsrail'in Filistin'de öldürdüğünden daha fazla Müslüman öldürdüğünü ifade etti.

Bouazizi'yi ABD mi yaktı?

Arap Baharı ile Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Aktay, sosyal hadiselerin önceden hesaplanamaz olduğunu ve Arap Baharı'nın da halkların kendi inisiyatifinde gerçekleştiğini belirtti. Süreci Amerika oyunu olarak değerlendirenlere eleştirilerde bulunan Aktay, "Arap Baharı, Amerika ve İsrail'in oyunudur demek ve işin içinde onların parmağını aramak için hasta derecesinde paranoyak olmak lazım. O zaman Tunus'ta Bouazizi'yi ABD mi yaktı? Yıkılan rejimlerde ABD'yi rahatsız edebilecek bir durum yoktu ki. Diktatörler adeta onların emir eri gibi çalışıyordu. Madem öyle Suriye'de neden aynı şey olmuyor. ABD ve Avrupa neden devrime destek vermiyor? Çünkü devrimden sonra ne olacağına dair bir öngörüleri yok. Esad yönetiminin bekasından fevkalade memnun durumdalar. Olası bir değişimden ödleri kopuyor" şeklinde konuştu.

Ne ABD ne İsrail durdurabilir

'Her şeyin arkasında ABD var' düşüncesinde olanların ciddi bir itikadi problemi olduğunu kaydeden Aktay, "O zaman kendiniz bir şey yapamayacağınızı kabul etmiş olursunuz ve bu İslam inancıyla da bağdaşmaz. Bazılarına göre İslam dünyası ve Müslümanlar kendi başlarına bir şey yapamazlar. Hep ABD ve Avrupa eliyle bir şeyler gerçekleştirirler. Bu siyasal algılarının da sorunlu olduğunu gösteriyor. Biz kendimizi değiştirmeye karar verdiğimizde ne ABD ne İsrail bunun önünde durabilir. Değişmeyecek hiçbir şey yoktur sadece buna uygun araçları iyi kullanmak gerekiyor" dedi.

Süreci yakalamak istiyorlar

Suriye'de devrimin Türkiye'nin kontrolünde gerçekleşme ihtimalinin dışarıda büyük bir endişe yarattığını söyleyen Aktay, "Onlar da şu aşamada süreci kontrol etmek için ellerinden gelen çabayı sarfediyorlar. Süreç başladığında kontrolleri altında değildi. Başını kaçırdılar ortasından yakalamak istiyorlar. Örneğin Fransa Zeynel Abidin'in arkasında duracağını açıklamıştı. Bu durumu öngöremediklerini açıkça gösteriyor. Türkiye burada en erken davrananlardan biri oldu ve tercihini halktan yana koydu. Libya'da iki gün gecikti sokaklarda bayrağımız yakıldı" ifadelerini kullandı.

Zalim ile mazlum arasında arabuluculuk

Türkiye'nin Suriye'de arabulucu konumundan çıkmasını eleştirenlere karşı çıkan Aktay, "Türkiye Suriye'de işlerin bu noktaya gelmemesi için adeta yalvardı. Ancak bir noktadan sonra arabuluculuk kalmıyor. Zalim ile mazlum arasında arabuluculuk olmaz. Her protestoda insanların üzerine silahla gidiliyor. Bir taraf tankla topla halkı katlediyor. Diğer tarafta insanlar kendilerini savunmaya çalışıyor. Suriye'de 10 binden fazla insan öldü. Bunların arasında çocuklar, kadınlar, yaşlılar var. Ne kadar insanın daha ölmesini bekleyeceğiz? İsrail Filistin'de bu kadar insan öldürmedi. Gazze'de İsrail'e neden karşı çıkıyorsak aynı nedenlerden dolayı Esad'a karşı çıkıyoruz" dedi. Suriye halkının da kaybedecek hiçbir şeyi kalmadığını kaydeden Aktay, "Baas'ın en büyük dezavantajını bu oluşturuyor. İnsanlar ölme ihtimalini bile bile sokaklara çıkmaktan çekinmiyor. Cuma namazı çıkışları doğal akışta protestoya dönüşüyor. Açılan ateşte insanlar ölüyor. Ertesi cuma bir şey olmamış gibi yeniden protestoya gidiyorlar" dedi.

İslam dünyasının dönüşü

Müslümanların kendilerine güveninin yerine geldiğini ifade eden Aktay, "Mısır'da 'Tahrir Meydanı' diye bir kavram ortaya çıktı. İnsanların yürüyüşü bile değişmiş durumda. Aynı durumlar yine olursa Tahrir'e çıkabileceklerinden bahsediyorlar. Kendilerine güvenleri geldi. Ölümü göze almışlar 'ne olur ki' diyorlar. Tarihin viraj aldığı bir çağa tanıklık ediyoruz. İslam dünyasının tarih sahnesine güçlü olarak yeniden döneceğini düşünüyorum. Bizim bir şeyleri değiştirebileceğimize inanmamız gerekiyor" açıklamalarında bulundu. Esenler Buluşmaları kapsamında Esenler Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantının ardından Prof. Aktay'a belediye tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

MİLAT 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum