1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Wuhan'daki Türkler Ankara'ya Getirildi
Wuhan'daki Türkler Ankara'ya Getirildi

Wuhan'daki Türkler Ankara'ya Getirildi

Çin'in Wuhan kentindeki Türk vatandaşlarını tahliye etmek için gönderilen uçak Ankara Etimesgut Havaalanı'na indi.

01 Şubat 2020 Cumartesi 22:11A+A-

Sağlık Bakanlığınca planlanan tahliye operasyonu için ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, alınan tedbirler çerçevesinde Etimesgut Askeri Havalimanı'nda hangarların arkasındaki en uzak alana çekildi.

Uçaktaki 32 Türk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, 17 ambulans ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne götürülecek.

Gözlem altında tutulacaklar

Uçak ile içinde bulunan malzemeler de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutulacak.

KBRN gaz maskesi ve KBRN kıyafeti giymiş personel tarafından özel kimyasallar ve teçhizat kullanılarak, uçağın iç ve dış arındırma işlemleri yapılacak. Sonrasında da meydana kurulan KBRN Dekontaminasyon Çadırı'nda her uçak personeli için tek tek arındırma işlemi gerçekleştirilecek.

Uçakta bulunanlar, 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak ve 3 günde bir her birinin tetkikleri yapılacak. Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, havaalanında yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızı salimen getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yolcularımızda hastalık belirtisi ve şüphe bulunmamaktadır. Bütün vatandaşlarımızın ve kardeş ülke vatandaşlarımızın sağlıklı olduğunu özellikle ifade ettiler. Hasta kabulü yapılmayan ve sadece bu yolcularımıza kullanılmak üzere bir hastanemizi temin ettik. Hiçbir ülke getirdiği vatandaşlarını hastane ortamında takip etmiyor" dedi.

Koca, Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmeden önce tedbir alındığını söyleyerek, şunları anlattı:

"Olaya ilk günden itibaren ciddi bir şekilde yaklaştığımızın altını çizmek istiyorum. Devletimizin güçlü olduğunun, dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmayacağımızın altını çizmek istiyorum. Süreci kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz ve paylaşmaya devam edeceğiz."

Sağlık Bakanı Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini arayarak inen yolcuların sağlık durumu hakkında bilgi aldığını söyledi.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen, tahliye operasyonuna ilişkin süreci TRT Haber'e anlattı. Önen, "Çok ciddi bir operasyon gerçekleştirdik" dedi.

Önen ayrıca, Çin'deki Türk vatandaşlarının hiçbirinde hastalık belirtisi olmadığını belirtti.

Dün hareket etmişti

Sağlık Bakanlığınca planlanan büyük tahliye operasyonu kapsamında, 2 enfeksiyon uzmanı, 4 enfeksiyon kontrol hemşiresinin de yer aldığı Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi uçak dün saat 12.05'te Çin'in Wuhan kentine hareket etmişti. Uçakla, Çin'e tıbbi yardım malzemesi de taşınmıştı.

Ambulans uçağa çevrilen askeri kargo uçağı, gece saatlerinde Çin'in Wuhan kentine ulaşmıştı. Planlama kapsamında tahliye edilecek vatandaşlar, uzman ekiplerce sağlık kontrolünden geçirildikten sonra uçağa alınmış ve uçak, dönüş için sabah saatlerinde Çin'den Türkiye'ye hareket etmişti. 

AA

HABERE YORUM KAT