1. HABERLER

  2. HAKSÖZ OKULU

  3. “Ulus Devlet, Ulusçuluk ve Ulus” Neyimiz Olur?
“Ulus Devlet, Ulusçuluk ve Ulus” Neyimiz Olur?

“Ulus Devlet, Ulusçuluk ve Ulus” Neyimiz Olur?

Hamza Türkmen: Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranların “bir ümmetten bir ulus yarattık” diye vurguladıkları sürecin tersine çevrilmesi için yani “ulus formu içinde yaşayan Müslümanların ümmet olabilmeleri” en önemli meselelerimizden biridir.

19 Mayıs 2020 Salı 19:41A+A-

Haksöz Okulu Youtube kanalında yeni yayınlanan videoda Haksöz dergisi yazarı Hamza Türkmen ulus, ulus devlet ve ulusçuluk kavramlarının ortaya çıkışını, uluslaşma süreçlerinin tarihi gelişimini ve bu formların Müslümanların yaşadıkları coğrafyalara intikalini ele alıyor.

Hamza Türkmen, ulus devlet formunun ortaya çıktığı topraklar olan Avrupa’dan, Müslümanların yaşadığı topraklara ihracını, komplo teorilerine yaslanmadan anlattığı konuşmasında ulus devletin seküler temellere dayandığını vurguluyor.

Uluslaşma sürecinde millet, devlet, vatan ve bayrak kavramlarının yaşadığı dönüşüme dikkat çeken Türkmen bugün gelinen noktada “tek bayrak, tek devlet, tek millet ve tek vatan” anlayışının hakim olmasının Müslümanlar için ne anlama ifade ettiğini sorguluyor.

Hamza Türkmen, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranların “bir ümmetten bir ulus yarattık” diye vurguladıkları sürecin tersine çevrilmesinin yani “ulus formu içinde yaşayan Müslümanların tekrardan ümmet olabilmelerinin” bugünkü en önemli meselelerimizden biri olduğunun altını çiziyor.

HABERE YORUM KAT

6 Yorum