1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Türkiye'de okuduğu için tutuklanan Doğu Türkistanlı Aygül Eli'den haber alınamıyor
Türkiye'de okuduğu için tutuklanan Doğu Türkistanlı Aygül Eli'den haber alınamıyor

Türkiye'de okuduğu için tutuklanan Doğu Türkistanlı Aygül Eli'den haber alınamıyor

Gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Doğu Türkistanlı Aygül Eli’nin başına gelenler Çin zulmünü bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’de okuduğu için tutuklanan Aygül Eli’den hala haber alınamıyor.

28 Temmuz 2020 Salı 22:19A+A-

Gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi olan ve tez konusu olarak “Türkiye ve Çin'de internet bankacılığı” konusunu seçen Aygül Eli’nin 2017'de Türkiye'de okuduğu için tutuklandığı ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

TEZ DANIŞMANINDAN BİLGİ ALMAK İSTEDİ

Arizona Üniversitesi Tarih bölümünde doktora yapan Mehmet Volkan Kaşıkçı, 9 Haziran tarihinde tez danışmanı Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim görevlisi Emine Ebru Aksoy'dan Aygül’ün durumu hakkında bilgi almak istediğini yazdı.

“KİMSEDEN SES YOK”

Mailine herhangi bir şekilde cevap alamadığını belirten Kaşıkçı, “Gazi'de ve ondan ayrılan Hacı Bayram Veli'de çalışanların çoğunluğu kendini milliyetçi, ülkücü, Türkçü, İslamcı vs. görür, Doğu Türkistan deyin mangalda kül bırakmaz. Beni tanıyan, bu tweeti okuyanlar dahil bir tanesinden ses yok. Tweet favlamakla vicdanınız susuyorsa ne mutlu size” ifadelerini kullandı.

“DÖNECEĞİNİ SÖYLEDİ AMA DÖNMEDİ”

Aygül’ün danışmanı ile 30 Haziran tarihinde WhatsApp üzerinden iletişime geçtiğimi belirten Kaşıkçı, danışmanın kendisine “AA ve YTB ile iletişime geçtiğini ve başka ne yapılabilceğini bilmediğini söylediğini belirtti. Yapılabilecekleri ve durumun ne olduğunu uzun uzun anlattığını belirten Kaşıkçı, “Bana döneceğini söyledi ve o günden beri hiçbir ses yok” ifadelerini kullandı.

NE YAŞANDI

Çin sistematik olarak zulüm uyguladığı Uygur Türklerinden olan Aygül, 2017 yılında gözaltına alındı ve ailesinin beyanlarına göre 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  (Karar)

 

HABERE YORUM KAT