1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus’un Yeni Anayasası “Tekfir”i Yasaklıyor
Tunus’un Yeni  Anayasası “Tekfir”i Yasaklıyor

Tunus’un Yeni Anayasası “Tekfir”i Yasaklıyor

Tunus'un yeni anayasası tekfiri suç sayacak.

04 Şubat 2014 Salı 14:21A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ulusal Kurucu Meclis tarafından geçtiğimiz günlerde kabul edilen Tunus Anayasası Arap Ülkelerinde ilk kez “Tekfir”i yasaklayan bir madde içeriyor. Anayasa’nın 6. Bölümünde düşünce özgürlüğü güvence altına alınırken, bir kişiyi tekfir eden herhangi bir fetva vermek yasaklanıyor.

El Cezire'de yer alan bilgilere göre yaşanan tartışmalardan sonra bu bölüm şöyle değiştirildi: “Devlet dinin koruyucusudur. İnanç ve vicdan özgürlüğü ve dini ritüellerin yerine getirilmesinden sorumludur. Mescidlerin herhangi bir grup tarafından kullanılmamasının garantisidir. Devlet hoşgörü ve saygı değerlerinin yaygınlaşması ve mukaddes değerlere hakaret edilmesini engellemek zorundadır. Devlet aynı şekilde tekfir (bir kişiyi müslüman olarak kabul etmeme) nefreti ve şiddeti teşvik edenlere karşı mücadele etmek zorundadır.”

Önceki taslakta, “Devlet aynı şekilde tekfir nefreti ve şiddeti teşvik edenlere karşı mücadele etmek zorundadır” ifadesi yerine “Tekfir ve şiddete teşvik engellenir” ifadesi yer alıyordu. 

Maddeler üzerine Nahda Hareketi içerisinde de tartışmalar yaşandı ve bazı üyeler istifalarını sundu. İstifa edenlerden Ahmed Sumeyi Al Jazeera’ye “Bu madde dinin öğretileriyle çelişiyor. Küfür, azgınlık ve puta tapıcılığı yasal garanti altına alıyor ve İslamda var olan birini müslüman saymama hakkını engelliyor.” dedi.

Muhalefetteki Cumhuriyet Partisi Milletvekili İyad Dehmani maddenin değiştirilerek kabul edilmesinin olumlu bir adım olduğunu söyledi. İtiraz edenleri 'hoşgörü üzerine oturan İslam'la çelişmeyen vicdan özgürlüğünün farkında olmamak' ile suçladı.

Altıncı madde Kurucu Meclis dışındaki İslami kesimler arasında da tepkilere neden oldu.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT