1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. TSK'dan 3 Bin 725 Personel İhraç Edildi
TSK'dan 3 Bin 725 Personel İhraç Edildi

TSK'dan 3 Bin 725 Personel İhraç Edildi

Darbe kalkışmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 3 bin 725 personel ihraç edildi.

21 Ağustos 2016 Pazar 12:48A+A-

Darbe kalkışmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) 3 bin 725 personel ihraç edilirken, bunların arasında 2 orgeneral, 9 korgeneral, 26 tümgeneral, 4 tümamiral, 91 tuğgeneral, 28 tuğamiral, 2 bin 195 subay ile 774 astsubay da yer aldı.

Kimlikleri belirlenen firari durumdaki 9'u general ve amiral 137 askerin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor.

AA’da yer alan habere göre, olağanüstü hâl kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Gülen örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 3 bin 725 personelin TSK ile bağı kesildi.

Buna göre, 27 Temmuz'daki 668 sayılı kanun hükmünde kararnamede Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere bin 684 asker, TSK'dan çıkarıldı. Bunların arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, 2. Ordu Komutanı Adem Huduti de yer alıyor.

“En Yakındaki” İsimlere İhraç

669 sayılı kanun hükmünde kararnameyle de TSK’da milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Gülen örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan bin 389 askerî personel TSK'dan ihraç edildi. Bunların arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başyaveri Albay Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ile başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, eski özel kalem müdürü Albay Ramazan Gözel ile Milli Savunma Bakanı Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök de bulundu.

2 Orgeneral, 9 Korgeneral

Diğer kanun hükmünde kararnamelerle TSK'daki ihraç edilenlerin sayısı 3 bin 725'e ulaştı.

Kara, deniz, hava ve jandarma genel komutanlığında 2 orgeneral, 9 korgeneral, 26 tümgeneral, 4 tümamiral, 91 tuğgeneral, 28 tuğamiral, 2 bin 195 subay, 774 astsubay ile 56 uzman çavuş TSK’dan ihraç edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki ihraçlar da eklenince toplam sayı 3 bin 725 oldu.

Firari Askerler

Gülen örgütüne yönelik yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar sebebiyle firar eden şüphelilerin arasında askerler de yer aldı.

Firar eden asker sayısı 137 olurken bunların 9'unu general ve amiraller oluşturdu. TSK’dan ihraç edilen firari general ve amirallerin isimleri şöyle:

“Tümamiral Zeki Uğurlu, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Tuğamiral Ayhan Bay, Tuğamiral Nazmi Ekici, Tuğamiral İrfan Arabacı, Tuğamiral Ali Suat Aktürk, Tuğamiral Hayrettin İmren ve Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp.”.

Botla Kaçtılar

Firar eden amirallerin arasındaki eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici darbe kalkışması sırasında Donanma Komutanı Veysel Kösele'yi Yavuz Fırkateyni'nde alıkoyan askerleri komuta etmişti. Söz konusu isimler kalkışmanın başarısız olmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait botla kaçmış, İzmit'te iskeleye çıktıktan sonra ise kendilerini bekleyen araçla firar etmişti.

Firar eden amirallerin arasında bulunan Tuğamiral İrfan Arabacı'nın da yetki alanında olmamasına rağmen kalkışmanın olduğu gece karargâhtaki harekât merkezine inip, gemilerin denize açılmaları emir mesajını, ilgili yerlere gönderilmesi talimatını verdiği belirtildi.

Tankları Şehre Gönderme Emri Verdi

Darbe kalkışması sırasında hazırlanan atama listesi kapsamında 28. Mekanize Tugay Komutanlığı’na atandığı belirtilen Tuğgeneral Ali Kalyoncu kalkışmanın olduğu gece tugaya geldi. Kalyoncu'nun tank ve zırhlı araçları Ankara merkeze gönderme emrini verdiği belirtildi. Kalkışmanın başarısız olmasının ardından Kalyoncu firar eden subayların arasında yer aldı.

İzmir'deki “askerî casusluk soruşturması”ndaki usûlsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda Gülen örgütünün TSK içerisindeki yapılanmasına yönelik soruşturma başlatmıştı. Haklarında yakalama kararı çıkarılan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ve Tuğamiral Ali Suat Aktürk'ün ifadeleri alınamamıştı.

ABD'den Sığınma Talep Etti

Darbe kalkışmasından sonra TSK’dan ihracına karar verilenlerin arasında yer alan eski Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, ABD'den sığınma talep etti.

ABD'nin Virginia eyaletindeki NATO karargâhında görevli Uğurlu, kalkışmanın ardından Türkiye'ye dönmeyerek ABD makamlarından sığınma istedi. Norfolk'taki NATO üssünde görev yapan firari Uğurlu'nun 22 Temmuz'da görev yerinden ayrıldığı, bir daha kendisinden haber alınamadığı öğrenildi.

Kalkışma sırasında İstanbul'da tankları harekete geçiren eski 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit ile GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Dahiliye Bölüm Başkanı Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp da firari askerler arasında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT