1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. 'Terör listesi'nden çıkarılan Türkistan İslam Partisi'nden açıklama
'Terör listesi'nden çıkarılan Türkistan İslam Partisi'nden açıklama

'Terör listesi'nden çıkarılan Türkistan İslam Partisi'nden açıklama

Türkistan İslam Partisi, ABD'nin kendilerini terör örgütleri listesinden çıkarmasına ilişkin bir açıklama yayınladı.

04 Aralık 2020 Cuma 15:30A+A-

Türkistan İslam Partisi (TİP), ABD'nin kendilerini terör örgütleri listesinden çıkarmasına ilişkin bir açıklama yayınladı.

TİP tarafından sosyal medya üzerinden Uygurca olarak servis edilen açıklamada, ABD'nin Kasım ayı başında aldığı karar ele alındı.

"ABD ve Çin'in göz boyamaları"

Açıklamada "Aziz İslam ümmeti ve ezilen Doğu Türkistan Müslümanları. İslam aleminin bir parçası olan Doğu Türkistan'da düşmanımız Çin'in vahşi zulümleri devam etmekte." ifadesi kullanılırken, bölgede Çin'in Müslüman Uygurları katlettiğine vurgu yapıldı. TİP, buna karşı durmak için grubun Hasan Mahsum önderliğinde silahlı bir mücadele başlattığından bahsedildi.

TİP, mücadelenin başladığı andan bu yana İslami, askeri, siyasi alanlarda faaliyet gösterdiklerini vurguladı.

Grubun açıklamasında Çin'in "Bu haklı mücadeleyi dünya kamuoyuna terör hareketi olarak göstermesi neticesinde bazı sonuçlar elde ettiği" ve "Bunun bir sonucu olarak Doğu Türkistan Müslümanlarını tamamen yok etmeye çalıştığı" belirtildi.

TİP'in, "Amerikan hükümeti ve Çin tarafından yapılan göz boyamalar neticesinde terörist ilan edildiği" vurgulanan açıklamada, uzun bir süre sonra bu yanlış karardan dönüldüğü dile getirildi.

"İnsani bir gereklilik"

Açıklamada, TİP'in terör listesinden çıkarılmasının, bölgede Çin'e karşı yürütülen mücadelenin "insani bir gereklilik" olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.

TİP, bölgedeki Müslümanlara "Bölgedeki mazlumları zulümden kurtararak İslami bir özgürlüğe kavuşturmak için silahlı mücadelemize destek olun." çağrısında bulundu.

ABD listeden çıkarmıştı

ABD, 2002 yılından bu yana terör listesinde bulunan Türkistan İslam Partisi'ni (Doğu Türkistan İslami Hareketi) bu listeden 5 Kasım 2020 tarihinde çıkardı.

Hareket, ABD'nin 2001 yılında başlattığı "teröre karşı savaş" sürecinde en çok hedef alınan yapılanmalar arasında bulunuyordu.

ABD'nin "Resmi Gazete"si sayılan Federal Register'da yayınlanan karar, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo imzası taşıyordu.

Kararda, "Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin terör listesine alındığı kararın yürürlükten kaldırıldığı" belirtildi.

Türkistan İslam Partisi (Doğu Türkistan İslami Hareketi)

1988 yılında Doğu Türkistan'da kurulan hareket, zamanla Çin'in baskısından kaçarak Afganistan'da yapılanma sürecine girdi.

Bu süreç içerisinde Taliban ile yakın bir ittifak kuran TİP, Afganistan, Pakistan ve bölge genelinde varlık göstermeye başladı.

hsn.jpgTürkistan İslam Partisi'nin eski lideri Hasan Mahsum

2002 yılında ABD tarafından terör listesine alınan TİP'in birçok lideri Pakistan ve Afganistan'da ABD tarafından düzenlenen hava saldırıları ve baskınlarda öldürüldü.

Doğu Türkistan İslami Hareketi, zamanla Türkistan İslam Partisi adıyla anılmaya başladı. 2011 yılında başlayan iç savaş sürecinde üyelerinin bir bölümü Suriye'ye giden yapı, burada da Beşar Esed rejimine karşı savaşan muhalif gruplar arasında aktif faaliyet gösterdi.

Türkistan İslam Partisi'nin halen Suriye'de aktif olarak faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.

ABD'nin Çin'e karşı aldığı değerlendirilen kararın, bölgede nasıl bir etkiye yol açacağı merak konusu.

Kaynak: mepa news

HABERE YORUM KAT