1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Şalit: Tüm Esirler Bırakılmalı! Filistin'de Bayram (FOTO)
Şalit: Tüm Esirler Bırakılmalı! Filistinde Bayram (FOTO)

Şalit: Tüm Esirler Bırakılmalı! Filistin'de Bayram (FOTO)

Takas anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan Filistinli esirler Başbakan İsmail Heniyye tarafından karşılandı. (FOTO)

18 Ekim 2011 Salı 14:05A+A-

İsrail ve HAMAS arasındaki esir takası anlaşması gereğince Gilad Şalit serbest bırakıldı. İsrail’de ilk aşamada serbest bırakması gerektiği esirleri bırakıyor.

Serbest kalan Filistinliler aileleriyle ilk kez buluşacakları Refah sınır kapısındaki meydana götürüldü. Filistinlilerin minibüslerin camlarından zafer işaretleri yaptıkları ve tekbir getirdikleri gözlendi. Aileler duygulu anlar yaşıyor. Refah Kapısında tam bir bayram sevinci yaşanıyor.

ŞALİT: TÜM ESİRLER BIRAKILMALI!

5,5 Yıllık esaretin ardından serbest bırakılan İsrailli asker Gilad Şalit, Mısır TV'ye açıklamalarda bulundu.

gilad-salit-serbest.20111018141120.jpg

Gilad Şalit'in yaptığı açıklamaya göre, kendisini uzun süredir teslim almayan ülkesi İsrail'e karşı dava açacağı ifade edildi. Mısır Televizyonuna konuşan Şalit yaptığı ilk açıklamalarda bütün tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. “Hepsinin serbest kalmasından memnun olurum. İsrail cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest kalmalarından ailelerine kavuşmalarından çok memnun olurum.”

HAMAS’ın kendisine iyi davrandığını söyleyen Şalit, İsrail’in kendisini terk ettiğini ve dava açacağını söyledi.

refah-kapisi_esirler-takas04.jpg

İsrail tarafından serbest bırakılan 477 tutuklu ve hükümlü cezaevlerinden otobüslerle alındıktan sonra Kerem Şalom geçiş noktasından Refah'a gitti.

Yakınları tarafından coşkuyla karşılanan Filistinlilerden 40'ı dışında kalanlar Gazze ve Batı Şeria'ya götürülüyor.

FİLİSTİNLİ ESİRLER: DİĞER ESİRLER İÇİN DUACIYIZ!

Serbest bırakılan Filistinli esirler Filistinli direniş gruplarına ve Mısır’a özgürlüklerine kavuşabilmeleri için gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür etti. Filistin’e giremeyecek bazı esirler çeşitli ülkelere sürgüne gönderilecek.

İsrahaber’de yer alan habere göre İslami Cihad hareketine mensup esir Muhammed Hasani serbest kalmasından sonra yaptığı ilk açıklamada; “İsrail hapishanelerinden kurtulmamızda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Gazze’den uzaklaştırılmamız bizim için üzücü bir durum değil. Gelecekte bir gün tekrar bağımsızlığına kavuşturacağımız Filistin topraklarının bir parçası olan Gazze’ye bir gün geri döneceğiz.” dedi.

Hamaslı esir Mustafa Ramazan ise “Hamas’a ve Mısır’a teşekkür ediyoruz. Çünkü onlar özgürlüklerin ve mazlum halkın yanında olduklarını ispatladılar.” dedi.

Başka bir esir ise “Bu kadar muhteşem bir tabloyu ancak Mescidi Aksa’nın özgürlüğe kavuştuğu gün görebiliriz. Bu esir takası anlaşmasını tüm Arap alemi devrimlerine hediye ediyorum. Direnişe ve bu takasın olmasında katkıda bulunan herkese teşekkürler.” dedi.

refah-kapisi_esirler-takas01.jpg

Hamaslı kadın esir Ehlam Temiymi ise “Özgürlüğüme kavuşmamın mutluluğunu tarif edemem. Mutluluktan uçuyoruz. Bu büyük zaferi bize bağışlayan Allah’a hamd ederim. Hapishanedeki esirlerin duaya ihtiyaçları var. Onların da en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşmaları için dua edelim. Bütün dünyaya hayırlı olsun diyorum. Baştan beri esirlerin dosyasını takip eden Mısır’a da teşekkürler.” dedi.

Başka bir esir ise “Filistin bu başarıyla İsrail’i mağlup etti. Bu genelde Arap ve İslam ümmetinin zaferi, özelde Filistin halkının zaferidir.” dedi.

TAKAS İŞLEMİ SORUNSUZ GERÇEKLEŞİYOR

Hamas liderlerinden Dr. Salah El-Berdevil, Siyonist asker Gilad Şalit'in Mısır'a teslim edilmesinin İzzeddin El-Kassam tarafından gerçekleştirildiğini kaydederek, takas işleminin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

refah-kapisi_esirler-takas02.jpg

Filistin Enformasyon Merkezi'ne konuşan El-Berdevil, "Her şey planlandığı gibi gerçekleşiyor. Hiçbir engel yok" dedi.

Esir takası anlaşmasının kelimelerle ifade edilemeyecek büyük bir başarı olduğunu söyleyen El-Berdevil, yaşadıkları tarihi anlarda bu başarı dolayısıyla gurur duyduklarını dile getirdi.

Hamas sözcüsü Dr. Sami Ebu Zuhri ise, esir takası anlaşması gereği Filistinli esirlerin serbest bırakılma işlemlerinin yolunda gittiğini söyledi. Ebu Zuhri, bu sabah Filistin Enformasyon Merkezi'ne verdiği demeçte, "Şu anda tarihi anlar yaşıyoruz. Ömür boyu hapis cezasına mahkum kahramanların özgürlüğüne kavuşmasına tanıklık ediyoruz" dedi.

Hamas sözcüsü, "Bugün halkımızın özellikle Gazze Şeridi'nde beş yıldır ödediği ağır bedeli hafifleteceğiz" şeklinde konuştu.

Yaşananların Hamas Hareketi'nin esirleri unutmayacağına işaret ettiğini dile getiren Ebu Zuhri, Filistin halkının bu günü görmek için çok şey verdiğini fakat kahraman esirlerin özgürlüğüne kavuştuğunu görmenin acıları hafiflettiğini söyledi.

Serbest bırakılan esirleri karşılamak için her türlü hazırlığın yapıldığını belirten Ebu Zuhri, başta Başbakan İsmail Heniyye olmak üzere birçok Filistinli liderin esirleri Rafah Sınır Kapısı'nda karşılayacağını ifade etti.

refah-kapisi_esirler-takas03.jpg

"Bugün İşgale Karşı Mazlumun Zafer Günüdür"

Hamas'ın önde gelen liderleri Mahmud Zahar, Aksa TV'ye yaptığı açıklamasında, bugünü “işgale karşı mazlumun zafer günü” olarak niteledi.

İsrahaber’de yer alan habere göre Zahar, şunları söyledi:

“Siyonist rejimin Kudüs, Golan ve 48 topraklarında oynadığı oyun artık bitti. Bugün işgale karşı mazlumun zaferidir. Çünkü düşman ablukaya ve baskıya rağmen esirlerini geri almaya kararlı olan bu halkın isteklerine boyun eğdi. Bu zaferimiz siyasi ve insani bir mesaj taşımaktadır. Haksız yere işgal hapishanelerine sokulan kahramanlarımızın orada kalmalarına razı olmamız mümkün değildi. Onların özgürlüklerine kavuşması olmazsa olmazdı. Bu insani mesajımızdır. Siyasi mesajımıza gelince Siyonist düşman bize boyun eğdi.

Mısır’daki devrimin ardından taleplerimize yanıt verdiler. Ki bu bizim en basit talebimizdir. Bugün bizim düğün günümüzdür. Tüm halkları bizim bu mutluluğumuza ortak olmaya çağırıyorum.

Filistin tarihinde yeni bir dönüş olan anlaşma sayesinde özgürlüğe kavuşamamış kardeşlerimizin umutları artacaktır. Çünkü artık arkalarında onların özgürlükleri için mallarıyla canlarıyla çalışacak insanların olacaklarını biliyorlar.

filistinli-esirler-serbest.jpg

Bu anlaşmayla farklı Filistinli gruplara mensup insanlar özgürlüğüne kavuştu. Yaşlılara öncelik verdik.

Tabi ki bayan esirlerimizin Yahudilerin ellerinde kalmalarına razı olamazdık. Bu esirlerimizi çıkarmakla yetinmeyeceğiz. Onlara yeni bir hayat kuracağız. Bunun içinde uygulanan ablukadan kurtulacağız.

Hasan Selame gibi uzun zamandır hücre cezası yiyen esirlerimiz var. Bu tür kardeşlerimizin (özgürlüklerine kavuşana kadar ) hapishane şartlarını iyileştirmemiz gerekmektedir. Batı Şeria ve Gazze’deki esirlerimizin aileleriyle görüşebilmelerini sağlamalıyız.”

refah-kapisi_esirler-takas05.jpg

refah-kapisi_esirler-takas07.jpg

refah-kapisi_esirler-takas08.jpg

refah-kapisi_esirler-takas06.jpg

refah-kapisi_esirler-takas09.jpg

refah-kapisi_esirler-takas10-heniyye.jpg

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum