1. HABERLER

  2. HABER

  3. Syriza Koalisyonda ANEL ile Anlaştı
Syriza Koalisyonda ANEL ile Anlaştı

Syriza Koalisyonda ANEL ile Anlaştı

Yunanistan'da seçimleri kazanan ancak hükümet çoğunluğunu iki sandalye ile kaçıran solcu Syriza, 13 milletvekili çıkaran ANEL ile hükümet kurma konusunda uzlaştı.

26 Ocak 2015 Pazartesi 17:05A+A-

Seçimden zaferle çıkan Syriza’nın koalisyon ortağı belli oldu. Bir önceki iktidar partisi Yeni Demokrasi’den ayrılan milletvekillerinin kurduğu ANEL Partisi (Bağımsızlar) Başkanı Panos Kommenos, Pazartesi sabahı Syriza'nın genel merkezinden ayrılırken, ülkesinin yeni bir hükümeti olduğunu söyledi:

“Şunu söylemek isterim, bu andan itibaren Yunanistan’da hükümet var. Başbakan Tsipras’a güvenoyu vereceğiz. Başbakan, Devlet Başkanı'na gidecek ve sonra da hükümet üyelerini açıklayacak.”

Syriza lideri Alexis Tsipras’ın bugün ya da yarın yemin etmesi bekleniyor. Henüz resmi olmayan sonuçlara göre, Syriza parlamentoda 149 milletvekiliyle temsil edilme hakkı kazanmıştı. ANEL ise koalisyona 13 milletvekiliyle katılacak. 

ANEL, kemer sıkma politikalarına tıpkı Syriza gibi karşı, ancak Kilise ile ilişkiler ve mülteciler gibi sorunlarda sağcı politikaları savunuyor.

ANEL seçim kampanyaları sırasında yaptığı reklamda, kendi lideri Panosu Kammenos’u adı tıpkı Syriza lideri gibi Alexis olan bir çocuğunun oyuncak treninin yoldan çıkmasına engel olurken gösteriyor ve reklam Kammenos’un, “Biz ülkenin güvenlik vanası olacağız” demesiyle son buluyordu.

Tsipras'ı zorlu bir dönem bekliyor

Başbakanlık koltuğuna oturması beklenen Tsipras'ı zor bir sınav bekliyor. Genç lider, bir yandan seçim vaatlerini yerini getirip, bir yandan da Syriza’nın iktidarından rahatsızlık duyacaklarını hiç de gizlemeyen AB ve uluslararası finans kurumlarıyla, ülkesinin geleceği konusunda sıkı pazarlık etmek zorunda kalacak. 

AB’den ve uluslararası kuruluşlardan 317 milyar euro borç alan Yunanistan’ın yapısal ekonomik reformlar yapmasını ve kemer sıkma politikasına devam etmesini öngören ekonomik uyum programı Şubat sonunda bitecek. Ülke için 7,2 milyar euroluk yeni bir mali yardıma ihtiyacı var. Syriza hükümeti bu yeni mali yardım için AB, AB Merkez Bankası ve IMF ile pazarlık ederken epey zorlanacağa benziyor.

Alman Merkez Bankası Bundesbank Başkanı Bundesbank Jens Weidmann, Yunanistan'ın mali yardım desteğine ihtiyacı olduğunu belirterek, yeni hükümetin tutamayacağı sözler vermemesini umduklarını söylüyor. 

Syriza’nın seçim vaatleri arasında büyük özelleştirmelerden geri dönülmesi, neo-liberal ekonomik uygulamalara son verilmesi, kamu harcamalarının arttırılması, emekli maaşlarının kesintilerden önceki haline döndürülmesi, toplumun en yoksul kesimlerine bedava elektrik, ısınma ve ulaşım, gelir durumuna göre kira yardımı, vatandaşların bankalara ödeyemediği borçların yeniden yapılandırılması vardı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT