1. HABERLER

  2. HABER

  3. SYRİZA Hükümeti İle Ankara Arasında Notam Krizi
SYRİZA Hükümeti İle Ankara Arasında Notam Krizi

SYRİZA Hükümeti İle Ankara Arasında Notam Krizi

Atina, Türkiye'yi Ege'de İskiri ve Limni adaları arasını bağlayan "2 Mart - 31 Aralık 2015" dönemi için yayınladığı NOTAM sebebiyle BM, NATO, AB ve ICAO'ya şikayet ediyor

02 Mart 2015 Pazartesi 14:26A+A-

Türkiye ile Yunanistan'daki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) ortaklı hükümet arasında ilk siyasi ve askeri gerginlik Ege'de tatbikat NOTAM'ı konusunda patlak verdi.

Türkiye'nin 2 Mart-31 Aralık tarihlerinde Ege'de tatbikat yapacağını duyurarak Gökçeada'nın güney batısından Yunanistan'ın Skiros Adası'nın kuzeyine kadar olan bölgeyi “bağlaması” Atina'da tepkilere neden oldu.

Bugün Yunan basınında, “Türkiye'den büyük taciz” başlıkları atıldı. Yunanistan bu bölgenin Yunan FIR hattında bulunduğunu ve hatta bir kısmının da Yunan toprakları olan Limnos Adası'nın güneydoğusundan geçtiğini ileri sürüyor ve bu bölgede Türkiye'nin yetkisi olmadığını söylüyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas ve Başbakanı Aleksis Çipras'ın görüşmesinin ardından Türkiye'nin BM, NATO, AB ve ICAO'ya şikayet edilmesine karar verildii belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre, pazar akşamı Atina Türk Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği mesajda şunları söyledi:

“Türkiye sadece Yunanistan'ın NOTAM yayınlama hakkı olan geniş bir Yunan FIR hattını bağlamaktadır. Bağlama uzun bir süreyi içermektedir. Bu çizim Kuzey Ege'yi Güney Ege'den ayırıyor.

Bu bağlama hava taşımacılığında ciddi sorun ve tehlike oluşturuyor. Çizilen bölge sadece uluslararası hava sahasından değil, Yunanistan'ın ulusal hava sahası ve topraklarının üzerinden de geçiyor. Bu pratikte savaş tehdidi anlamına geliyor ve uluslararası hukuku çiğniyor.”

NATO ÇEKİMSER KALMAYI TERCİH EDİYOR

Yunanistan'ın uluslararası örgütler ve hükümetler nezdinde girişimlerini sürdüreceği öğrenilirken, NATO'nun geçmişte yaşanan benzeri krizlerde takındığı çekimser tutumu tekrarlaması bekleniyor. 

Yunanistan yıllardır Türkiye’yi Ege Denizi’nde hava sahası ve Atina FIR Hattı'nı ihlal etmekle suçlarken, Türkiye, her seferinde ihlal yapmadığını, uçaklarının Ege’nin uluslararası hava sahasında uçtuğunu savunuyor. İki ülke hava sahası anlaşmazlıkları sebebiyle sık sık siyasi ve askeri krizleri tetikliyor.

 

HABERE YORUM KAT