1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suveyda’daki protestolar Halep’e de sıçradı
Suveyda’daki protestolar Halep’e de sıçradı

Suveyda’daki protestolar Halep’e de sıçradı

Suriye’nin güneyindeki Suveyda’da protestolar 5. Gününde de sürerken, Der’a’dan sonra rejimin kontrolündeki Halep’te de halk sokağa çıktı.

25 Ağustos 2023 Cuma 13:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Suveyda’da yakıt fiyatlarının astronomik artışı üzerine başlayan protestolar 5 gündür aralıksız sürüyor. Nüfusunun çok büyük bir kısmını Dürzi azınlığın oluşturduğu Suveyda’da ekonomik durumu protesto amaçlı başlayan eylemlerde rejimin devrilmesine yönelik sloganların yükseldiği görülmekte. “Suriye bizimdir, Esed ailesinin değil” şeklinde sloganlar atan halk hayat pahalılığını protesto ederken aynı zamanda tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyor. 

Yerel bir internet kanalı olan Suveyda 24’ün yayınladığı videoda topluluğun “Biriz, biriz, biriz, Suriye halkı birdir” şeklinde sloganlar attığı da görülmekte.

Haber kaynakları Pazartesi günü Der’a’da eylemlerin başladığını bildirmişti. Eylemlerin dün itibariyle Halep şehrine de yayıldığı öğrenildi. Halep’in rejim kontrolündeki el-Firdevs mahallesinde sokağa çıkan kalabalığa rejim güçleri müdahale etti.

Rejimden halen eylemler konusunda bir açıklama yapılmış olmamasına rağmen hükümet yanlısı Şam Haber Ağında Perşembe günü Suveyda Valisi Bessam Barsik’in Dürzü topluluğunun manevi lideri Hikmet el-Hicri ile görüştüğü bilgisi yer aldı.

Oklohama Üniversitesinden Joshua Landis eylemlerin 2011 sürecinden farklı olduğunu, muhalefetin ağır darbe aldığını ve bir araya gelmesinin beklenmediğini belirtmekle beraber Suriye’de hayat şartlarının berbat olduğunu da ekliyor:

Halk çaresizlik içinde. Elektrik yok, gıda fiyatları aşırı yüksek, maaşlar ise düşük. Çatışmaların sona erdiğini söylemek belki mümkün ama her şey daha kötüye gitmiş durumda. Rejim Arap ülkeleriyle işbirliğinin artmasının ekonomik desteğe dönüşmesini umuyor ama tam manasıyla yolsuzluğa batmış durumda. Diplomatik ilişkiler gelişse de yabancı yatırım söz konusu değil.”

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum