1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Suriyeli Mültecilere Öncelik Tanınacak"
"Suriyeli Mültecilere Öncelik Tanınacak"

"Suriyeli Mültecilere Öncelik Tanınacak"

Almanya Başbakanı Merkel, “Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan gelen Suriyeli mültecilere öncelikli olarak kontenjan ayrılması konusunda anlaşmaya vardık.” dedi.

29 Ocak 2016 Cuma 08:58A+A-

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriyeli mültecilerin ailelerini Almanya'ya daha kolay getirebileceklerini işaret ederek “Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan gelen Suriyeli mültecilere öncelikli olarak kontenjan ayrılması konusunda anlaşmaya vardık.” dedi.

Merkel, Şansölyelik binasında kabine üyeleri ve eyalet başbakanlarıyla sığınma ve iltica politikalarını görüşmek üzere bir araya geldi. Angela Merkel, toplantıdan sonra Saksonya-Anhalt eyaletinin Başbakanı Reiner Haseloff ve Bremen Belediye Başkanı Carsten Sieling ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Koalisyon ortaklarının ve eyalet yönetimlerinin “mülteci krizi”nin çözümüyle ilgili “tam ehliyet”e sahip olduklarının altını çizen Merkel, “Mülteci Paketi 2” adı verilen yeni mülteci paketinin hızlı bir şekilde yasalaşması için yolun açık olduğunu söyledi.

Fas, Cezayir ve Tunus “Güvenli Geliş Ülkesi”

Merkel, yeni mülteci paketiyle Fas, Cezayir ve Tunus'un “güvenli geliş ülkesi” olarak sınıflandırılacağını ifade ederek bu ülkelerden gelen mültecilerin hızlı bir şekilde ülkelerine geri gönderileceğini belirtti.

Sınırlı koruma sağlanan mültecilerin, ailelerini Almanya'ya iki yıl getirememeleri konusunda uzlaştıklarını da kaydeden Merkel, “Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan gelen Suriyeli mültecilere öncelikli olarak kontenjan ayrılması konusunda anlaşmaya vardık.” diye konuştu.

Seehofer'in Mektubu

Başbakan Merkel, Bavyera eyaletinin Başbakanı Horst Seehofer'in Almanya'ya gelen mülteci sayısının azaltılmasına ilişkin kendisine gönderdiği mektuba işaret ederek “Mektup cevaplanacak fakat kamuoyu önünde tartışılmayacak.” dedi.

Hükûmetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) lideri Seehofer salı günü Merkel'e gönderdiği mektupta, Almanya'ya gelen mülteci sayısının yıllık 200 binle sınırlandırılmasını talep etmişti.

AA

HABERE YORUM KAT