1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Muhaliflerin Yeni Lideri Muaz el-Hatib
Suriyeli Muhaliflerin Yeni Lideri Muaz el-Hatib

Suriyeli Muhaliflerin Yeni Lideri Muaz el-Hatib

Suriye muhalefetinin Şam yönetimine karşı birleşmek için Doha’da yaptığı görüşmelerde çatı yapılanmasının adı ‘Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu’ olarak belirlendi. Başkanlığına da fizikçi Muaz el-Hatib getirildi.

12 Kasım 2012 Pazartesi 17:52A+A-

Suriye muhalefetinin Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı birleşmek için Katar’ın Başkenti Doha’da yaptıkları görüşmeler sonuç verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı toplantılarda Suriye muhalefetinin çatı yapılanmasının adı Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu olarak belirlendi. Koalisyonun başkanlığına Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib seçildi. Riyad Seyf ve Süheyr el-Etesi’nin başkan yardımcılıklarına seçildiği toplantıda, Mustafa es-Sabbağ ise koalisyonun genel sekreteri oldu. Koalisyon seçimlerinin Suriye tarihindeki ilk şeffaf seçim olduğu belirtiliyor. Seçim sonuçları heyetin en yaşlı üyesi Heysem el-Melih tarafından açıklandı. Anlaşma, geçici bir hükümetin, Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan silahlı isyancıları denetleyecek askeri bir konseyin ve isyancıların elindeki bölgelerde görev yapacak adliyelerin kurulmasını öngörürken, anlaşmanın detaylarının müzakere edildiği belirtildi.

Bu arada Suriyeli aktivistler, kısa bir süre önce muhalif güçlerin ele geçirdiği Türkiye sınırındaki Rasulayn Suriye ordusu tarafından bölgesine hava ve karadan bombardıman yapıldığırı söyledi. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine birkaç yüz metre mesafede bulunan, Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn kasabasında çatışmalar yeniden şiddetlenirken, bölgede yaşayan binlerce Suriyeli Kürt’ün de Türkiye’ye kaçmaya başladığı belirtildi.

Bakan Davutoğlu: Tarihi bir gün

Suriye muhalifleri toplantısının kapanışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye muhalefetini tek bir çatı altında toplayacak koalisyonun kurulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Davutoğlu “Bugün tarihi bir gün ve yarın yeni bir gün başlayacak. Bu yeni bir başlangıç olacak. Suriyelilere temsilcilerinin bir yol haritası üzerinde anlaştığını müjdelemek istiyorum. Bu temsilciler meşruiyetlerini Suriye halkından alacaklar” dedi. Esed rejimine de mesaj gönderen Davutoğlu, ‘’Hiçbir rejim halkına karşı savaşarak ayakta kalamaz. Esed rejimi halka karşı direnmeyi bırakmalıdır, çünkü Suriye’nin kaderini bu halk belirleyecektir’’ ifadelerini kullandı.

EL-HATİB MUHALEFETİ BİRLEŞTİRECEK

1960 Şam doğumlu Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib, Şam’ın önde gelen alimlerinden babası Muhammed Ebu’l-Ferac el-Hatib ve Abdulkadir el-Arnavut başta birçok alimden tefsir ve usul-ü fıkıh gibi dini ilimler tahsil etti. Şam’da Emevi Camisi’nde imamlık yapan el- Hatip, Nijerya, Bosna Hersek, İngiltere, ABD ve Hollanda gibi pek çok ülkede dini sempozyumlara katıldı. Esed’e karşı muhalafetin önemli simalarından el-Hatib, 2011 ve 2012’de rejim tarafından birkaç kez tutuklanıp salıverildi. “Herkes için özgürlük talep ediyoruz’’ söylemlerini sıkça tekrar eden el-Hatib, konuşmalarında adalet, çok partili sisteme geçiş ve mezhepçiliğin yanlış olduğuna vurgu yapıyordu. Hatib'in jeofizik mühendisliği de yaptığı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum