1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye İslami Direnişi Yebrud'u Kaybetti
Suriye İslami Direnişi Yebrud'u Kaybetti

Suriye İslami Direnişi Yebrud'u Kaybetti

Suriye’nin Lübnan sınırında muhaliflerin elindeki son kale olarak bilinen Yebrud, Hizbullah destekli Esed güçlerinin eline geçti.

17 Mart 2014 Pazartesi 13:03A+A-

HAKSÖZ-HABER

Başkent Şam’ın 57 km kuzeyinde bulunan Yebrud (Yabroud), yaklaşık yedi aydır muhaliflerin kontrolü altındaydı. Bölgeyi başta Nusra Cephesi olmak üzere İslami direniş grupları uzun süredir Hizbullah destekli rejim güçlerinin havadan ve karadan yoğun saldırısına rağmen savundular.

Hava desteği ve sürekli yoğun bombardıman sonucunda Hizbullah askerlerinin Esed ordusu ile birlikte kasabanın merkezine girdiği ifade edildi. Şehri savunan güçler, geril çekilmek durumunda kaldı. Nusra Cephesi ise bütün güçlerini tamamıyla çekmediğini ve direnişe devam ettiğini açıkladı. Çatışmalar sırasında çok sayıda muhalif savaşçının şehit düştüğü açıklandı.

Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri de kasabanın bazı bölgelerinde hâlâ şiddetli patlama ve silah seslerinin geldiğini duyurdu.

Özellikle muhalif savaşçıların çekildiği Rima bölgesinde çatışmalar devam ediyor. Bölgede muhaliflerin yaklaşık 6500 civarında savaşçısı bulunduğu tahmin ediliyor. Rejim uçaklarının ve helikopterlerin hava saldırılarının devam ettiği de gelen haberler arasında.

Kasabanın düşmesi ile muhaliflerin Lübnan ile tedarik yolu büyük ölçüde kesilmiş oldu. Muhalifler Lübnan’dan gelen lojistik desteği Yebrud üzerinden diğer bölgelere aktarıyordu.

Kasabayı rejim güçlerine kaybeden muhalifler lojistik açıdan önemli bir kayıp yaşadılar. Hizbullah mensupları ise Lübnan’da sevinç gösterileri ve havai fişeklerle “zafer”lerini kutluyor!

Yebrud aynı zamanda Şam’ı ülkenin kuzeyine ve Akdeniz’e bağlayan ana karayoluna yakın olmasıyla da stratejik önem taşıyor.

50 bin civarında nüfusu bulunan kasabaya yönelik saldırılar geçen ay başlamış, on binlerce Suriyeli bölgeyi terk ederek Şam’ın kuzeyine göç etmişti.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum