1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Sünni Blok: Felluce'de İnsanlık Suçu İşleniyor
Sünni Blok: Felluce'de İnsanlık Suçu İşleniyor

Sünni Blok: Felluce'de İnsanlık Suçu İşleniyor

Sünni Muttehidun Bloku lideri Usame en-Nuceyfi Felluce'deki sivillere yönelik kanun, yasa ve ahlak dışı kaçırma ve toplu idamlar yapıldığı belirtildi.

04 Haziran 2016 Cumartesi 13:13A+A-

Irak'taki Sünni Muttehidun Bloku lideri Usame en-Nuceyfi, Enbar'a bağlı Felluce'de kontrol dışı silahlı gruplarca, sivillere yönelik kaçırma ve toplu idamların yapıldığını bildirdi.

Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, "Felluce savaşının önemi, bunun her sayfasının profesyonellikle yönetilmesi, vatandaşların can ve mallarının korunması ve her eylemin Silahlı Kuvvetler Komutanı'nın kontrolünde olması gerektiğinde yatıyor." ifadesini kullandı.

Açıklamasında, Felluce'deki sivillere yönelik kanun, yasa, ahlak, milli ve şerefli savaş standartlarına aykırı şekilde kaçırma ve toplu idamların yapıldığını aktaran Usame en-Nuceyfi, bu ihlallerin, kontrol dışı çalışan silahlı gruplarca yapıldığını ve bunu yapanların hiçbir incelemeye tabi tutulmadığına işaret etti.

Söz konusu ihlallerin ayrıca başbakanın güvenirlik ve kontrolünü sorgulattığını, Iraklıların milli hedefi, haysiyeti ve güvenliğine gölge düşürdüğünü ifade eden Nuceyfi, Felluce'deki sivillerin hayatlarının korunmasının Başbakan İbadi'nin sorumluluğu dahilinde bulunduğunu kaydetti.

Irak Meclis Başkanı Selim el Cuburi de yaptığı yazılı açıklamada, "Polis teşkilatına bağlı güçlerle bazı gönüllülerin sivillere karşı hak ihlallerinde bulunduğu bilgisini aldıklarını belirterek, sivillerin hayatının korunması, güvenli koridorlardan çıkışlarının sağlanması ve Felluce'deki savaşın ateşinden uzaklaştırılması gerektiğini ifade etmişti.

Felluce'ye 13 kilometre uzaklıkta bulunan Garma'daki aşiret liderlerinden Mueyyed el-Cumeyli de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şii milislerin bölgeyi geri alma operasyonu sırasında kaçırdığı 17 sivili infaz ettiğini, Haşdi Şabi unsurlarının söz konusu 17 kişinin idamı sırasında polis kıyafeti giydiği bilgisini paylaşmıştı.

Ordu güçleri, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri, 2014'ten bu yana IŞİD'in kontrolünde bulunan Enbar vilayetine bağlı Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Felluce'de 20 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 50 bin sivilin mahsur kaldığı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT