1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan’da Cenaze Töreni Protesto Gösterisine Dönüştü
Sudan’da Cenaze Töreni Protesto Gösterisine Dönüştü

Sudan’da Cenaze Töreni Protesto Gösterisine Dönüştü

Sudan’daki protesto gösterilerinde ölen bir eylemcinin 22 Ocak’ta düzenlenen cenaze töreni, Omdurman şehrinde binlerce kişinin katıldığı geniş çaplı gösterilere dönüştü.

24 Ocak 2019 Perşembe 15:40A+A-

Sudanlı Profesyoneller Birliği’nin (SPA) düzenlediği gece gösterileri programının bir parçası olarak Hartum’un doğusu ve Omdurman’ın batısında gösteriler patlak verdi.

Sudan el-Fatih Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi öğrencisi olan Ömer El-Nemir, geçtiğimiz pazartesi akşamı Hartum’un doğusunda bulunan Berri mahallesinde şehit konvoyuna katıldığı sırada başından yaralanarak hayatını kaybetmişti. Cenaze, on binlerce kişinin katıldığı kitlesel bir gösteriye dönüşmeden önce güvenlik güçlerinin müdahaleleri dün sabaha kadar devam etti.

Bir görgü tanığı, el-Vadi Caddesi’ndeki cenaze törenine 20 binden fazla kişinin katıldığını belirtti. Törendeki kalabalık kitle, yaşanan ölümlerden dolayı yetkilileri eleştiren sloganlar atarken, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’e de istifa çağrıları yapıldı.

Görgü tanığı, nüfusun yoğun olduğu Omdurman’daki caddelere dikkati çekerek, eylemcilerin araç lastiklerini ateşe verdiğini, ana cadde ve mahalle girişlerine konuşlanan güvenlik araçları önünde kilitlendiğini belirtti.

Öte yandan Hartum ve diğer şehirler, Hartum’un doğusu (el-Hac Yusuf) ve Omdurman’ın batısında (Ombada) gece gösterilerine dönüşen Sudanlı Profesyoneller Birliği çağrılarına yanıt olarak protestolara tanık oldu.

Fetih Medya’nın naklettiğine göre, bir görgü tanığı, yetkililerin “gösteriler için ayrılmış bölgelere çeşitli araçlarla maskeli ve ağır silahlı asker ve siviller” aktardığını açıkladı.

SPA sözcüsü, gece protestolarının nüfusun yoğun olduğu Omdurman’ın batısındaki Ombada bölgesinde patlak verdiğini ifade etti. Hartum’un doğusundaki el-Hac Yusuf bölgesinde de günlük protesto gösterileri yaşandı.

Diğer taraftan bir Sudan mahkemesi, iki yıldan uzun bir süre önce gerçekleşen protestolar sırasında bir polisi öldürmekle suçlanan bir öğrenci hakkında beraat kararı yayınladı. SPA, Asım Ömer’in beraatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Efsanevi sadakati ve özgürlük isteği, devrimcilere özgürlük yolu ve gelecek zafer müjdeleri için bir hediye verdi” dedi. Açıklamada, “30 yıldan daha fazla bir süreliğine hapis cezasına çarptırılan Asım Ömer, bir polisi öldürmekle suçlanıyordu. Rejim, suçunu kanıtlayamadı. Ancak duruşması rejimin yargılamasına çevrildi ve bugün de kardeşlerini sokaklarda kucaklamak için dışarı çıktı” ifadelerine yer verildi.

Diğer taraftan Sudan güvenlik ve istihbarat birimi başkanı Salah Abdullah Goş, ülkedeki birçok şehrin tanık olduğu protesto dalgasının azalmaya başladığını açıkladı.

Sudan Tribune internet sitesinin geçtiğimiz pazartesi günü Abdullah Goş’tan aktardığına göre, insanlar, hükümete karşı var olan öfkesine rağmen gösterilere katılmadı ve sadece seyirci kaldı. Tüm gösterilerin belgelendiğini, her birinin boyutunun bilindiğini ve gösterilere ilişkin görüntülerin edinildiğini söyleyen Goş, en büyük protesto gösterisinin 2 bin 500 kişiyi geçmediğini ve göstericilerin geri çekildiğini ifade etti.

Abdullah Goş, ölümlerden göstericileri sorumlu tutarken, “Güvenlik güçleri protestocuları koruyor, onlara çıkış yolları açıyor ve ateşli silah taşımıyor” diyerek gerekmedikçe müdahalede bulunmadıklarını ve gerekli durumlarda da sadece yasaların izin verdiği şekilde silaha başvurduklarını vurguladı.

Aynı şekilde Sudan medya organları, 22 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in iki günlük resmi ziyareti kapsamında Katar’a gittiğini aktardı. Söz konusu ziyaretin, protesto gösterilerinin patlak vermesinden bu yana gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğu belirtildi.

Sudan’daki resmi haber ajanslarına göre el-Beşir, Katar’da üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Görüşmelerde ise Darfur ve Sudan’ın batısındaki bölgelere ilişkin barış çabalarının ele alındığı ifade edildi.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum