1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Sosyal Demokratlar Almanya’da Çifte Vatandaşlığın Kaldırılmasına Karşı
Sosyal Demokratlar Almanya’da Çifte Vatandaşlığın Kaldırılmasına Karşı

Sosyal Demokratlar Almanya’da Çifte Vatandaşlığın Kaldırılmasına Karşı

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti ülkede Türkiye'deki darbe girişiminin protesto edildiği demokrasi mitingine katılanların çifte vatandaşlığının kaldırılması söylemlerine karşı çıktı.

11 Ağustos 2016 Perşembe 17:43A+A-

Alman Sosyal Demokrat Parti SPD, Köln’de yapılan “Darbeye karşı demokrasi” mitingine katılım nedeniyle çifte vatandaşlığın kaldırılması yönündeki görüşlere karşı çıktı. Frankfurter Rundschau gazetesine konuşan SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, CDU/CSU kontrolündeki eyaletlerin içişleri bakanlarının çifte vatandaşlığın kaldırılması yönündeki görüşlerini, “Çifte vatandaşlığın kaldırılması SPD ile mümkün değil” diyerek geri çevirdi.

YANLIŞ SİNYAL OLUR

Bunun çok yanlış bir sinyal olacağını belirten Gabriel, “Kim onlarca yıldır burada yaşayan Türk kökenli Alman vatandaşlarını genel bir töhmet altında bırakırsa, Erdoğan’ın oynadığı oyunu oynamış olur: ‘Benim yanımda olmayan, benim karşımdadır.’ Bu çok tehlikeli. Bizim çok daha fazla uyuma ihtiyacımız var, daha azına değil. Türkiye’de yaşanan olaylar nedeniyle onlarca yılda elde ettiğimiz entegrasyon ve diyaloğu kaybedemeyiz” ifadelerini kullandı.

Almanya’da son dönemde yaşanan terör saldırıları nedeniyle Hristiyan Birlik Partilerinin güvenlik önlemlerini şertleştirmeye hazırlandığı bilgisi basında yer almıştı. Alınacağı öne sürülen önlemler arasında da çifte vatandaşlığın kaldırılabileceği yönünde görüşler öne sürülmüştü.

Köln’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan “Darbeye karşı demokrasi” mitingine katılım nedeniyle Türklere yönelik eleştiriler artmış ve kimi siyasiler tarafından çifte vatandaş konumundaki Türklerin Almanya ile Türkiye arasında bir tercih yapmaları gerektiği söylenmişti.

Alman vatandaşlık yasası 1999 yılında SPD /Yeşiller Partisi hükümeti zamanında değiştirilerek, kan bağı yerine, toprağa bağlı vatandaşlık ilkesi getirilmiş ve Almanya’da doğan göçmen çocuklarına da vatandaşlık yolu açılmıştı. 2000 yılından itibaren doğan ve çifte vatandaşlık hakkı elde eden göçmenlerin 21 yaşına kadar tercih yapma zorunlulukları ise CDU/CSU-SPD koalisyon görüşmeleri sırasında karara bağlanmış ve kaldırılmıştı.

HABERE YORUM KAT