Siyonistler, Gazze saldırılarıyla kendi ekonomisini de vuruyor

Siyonistler, Gazze saldırılarıyla kendi ekonomisini de vuruyor

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırıları ülke ekonomisinde durgunluğa, yerel para biriminin değer kaybetmesine ve borsada gerilemeye neden olurken, çatışmaların sürmesinin ekonomide ciddi bir daralmaya yol açacağı belirtiliyor.

7 Ekim'den bu yana süren çatışmalar, işgal ekonomisine de darbe vuruyor. Siyonist tüketiciler, çatışmalar nedeniyle gıda dışı harcamalarında önemli ölçüde kısıtlamaya giderken, tüketici harcamalarındaki düşüşün yarattığı hasar ekonominin geneline yayılıyor.

Ülkede 350 bin kişinin yedek askerlik görevi için Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına gönderilmesi de iş gücünü olumsuz etkiledi.

Siyonistler, 120 binden fazla işgalciyi resmi tahliye programının bir parçası olarak daha güvenli yerlere yerleştirdi. Gazze Şeridi ya da Lübnan sınırı yakınlarında yaşayan insanların çoğu, halen ülkenin merkezindeki otellerde ya da Kızıldeniz'deki Eilat'ta kalıyor.

Siyonist Savunma Bakanlığı sözcüsü, çok sayıda kişinin de güvenlik için kendi rızalarıyla evlerini terk ettiğini açıkladı. İşgalci İsrail'in toplam nüfusu yaklaşık 10 milyon. Ülkede çatışmalardan dolayı yerinden olanların sayısının ise 250 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Çatışmaların siyonistlere maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olması bekleniyor

Eski Merkez Bankası başekonomisti Asher Blass, işgalci İsrail'de ekonomik büyümenin çatışmalardan olumsuz etkileneceğini, gerilemenin boyutunun çatışmaların süresine bağlı olacağını ifade etti.

Yatırım şirketi Psagot'un başekonomisti Guy Beitor da "İsrail'in girdiği çatışmanın uzun sürmesi ve ekonomide talebe ciddi zarar vermesi bekleniyor." dedi.

Tel Aviv'deki yatırım kuruluşu Meitav'ın başekonomisti Alex Zabezhinsky ise 60 gün süreceğini tahmin ettikleri çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağını belirtti.

Söz konusu tutar, mühimmat ve yedek askerlerin seferber edilmesi, doğrudan çatışmaların maliyeti, maddi zararın tazmini, işletmelere ve ailelere yardım ödemeleri ve işsizler için tazminatı içeriyor. Bu tutar, toplam ekonomik çıktının (GSYH) yüzde 3,5'ine tekabül ediyor. 7 Ekim'de başlayan çatışmaların maliyetinin iki ülke arasında daha önce yaşanan çatışmaların maliyetinden yüksek olacağı tahmin ediliyor.

İsrail şekeli dolar karşısında 11 yılın en düşük seviyesine geriledi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), 25 Ekim'de işgalcilerin kredi notunu "AA-" olarak teyit ederken, not görünümünü jeopolitik riskler nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Fitch Ratings de geçen hafta başında jeopolitik riskler nedeniyle işgalcilerin "A+" olan kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıkladı.

Fitch, çatışmaların bölgedeki diğer aktörleri de içerecek şekilde tırmanmasının not indirimiyle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Moody's ise 20 Ekim'de işgalcilerin "A1" olan kredi notunu olası bir düşüş için incelemeye aldığını bildirmişti.

Diğer yandan, İsrail şekeli dolar karşısında 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Siyonist Merkez Bankasının 9 Ekim'de açıkladığı, yerel para birimini istikrara kavuşturmak için 30 milyar dolara kadar satış yapma planına rağmen şekel şiddetli çatışmaların ortasında zayıflamaya devam ediyor.

7 Ekim'de dolar/şekel paritesi 3,83 iken 30 Ekim'de 4'e yükseldi. Yine ekimde avro/şekel paritesi 4,08 iken, 30 Ekim'de 4,24'e çıktı.

Siyonist İnovasyon Kurumuna göre, ülkede yüksek teknoloji iş gücünün tahminen yüzde 10-15'i yedek askerlik görevine çağırıldı.

Uzmanlar, çatışmaların ortaya çıkardığı hasarı gidermeye ve askeri güce yönelik harcamalardaki artışın gelecek yıllarda bütçeyi zorlayacağını belirtiyor.

Siyonist Merkez Bankasından uyarı

Merkez Bankası, 24 Ekim'de Gazze'deki çatışmanın tırmanmasından kaynaklanan riskler nedeniyle ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.

Banka, 2023 büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2,3'e, 2024 tahminini ise yüzde 3'ten yüzde 2,8'e çekti. Bankanın tahminleri, çatışmaların Gazze Şeridi ile sınırlı kalacağı varsayımına dayanıyor.

Bankaya göre, çatışmaların maliyeti yılın dördüncü çeyreğinde mali durumu önemli derecede etkileyecek ve büyük bir enflasyon riskini temsil eden şekeldeki değer kaybının yanı sıra tüketicinin mal ve hizmet talebini kısıtlayacak.

Ülkede seferberlik sonrası iş gücü sıkıntısı olacağı ve altyapıdaki tahribat nedeniyle hem talebin hem de arzın kısıtlanacağı öngörülüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir