1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Sisi’nin Sirte ve Cufra’yı Kırmızı Çizgi İlan Etmesine Libya Ordusu’ndan Sert Tepki
Sisi’nin Sirte ve Cufra’yı Kırmızı Çizgi İlan Etmesine Libya Ordusu’ndan Sert Tepki

Sisi’nin Sirte ve Cufra’yı Kırmızı Çizgi İlan Etmesine Libya Ordusu’ndan Sert Tepki

Darbeci Hafter’in tasfiye sürecine girişi komşu Mısır’ın darbeci generali Sisi’yi iyice telaşlandırdı.

21 Haziran 2020 Pazar 00:37A+A-

Trablus’taki Milli Mutabakat Hükümeti’ne bağlı askeri birliklerin 6 Haziran’dan itibaren Sirte ve Cufra’yı da kurtarmak üzere başlattıkları ‘Zafer Yolları’ isimli harekâta Sisi cuntasından tehditler yükselmeye başladı.   

Sisi, Putin ve Macron Adına Tehdit Ediyor

Mısır’ı tamamen İsrail’in uşağı pozisyonuna sokan, Gazze’ye yönelik tünelleri bombalarla yıkıp Refah Sınır Kapısını sıkı sıkıya kapatan Sisi Cuntası aynı kirli misyonu Libya’ya karşı da üstlenmiş durumda. Euronews’in aktardığı habere göre Libya sınırındaki Sidi Barandi Askeri Üssü’nde bir konuşma yapan General Sisi, stratejik öneme sahip Sirte şehri ve Cufra Hava Üssü’nü Mısır’ın Kırmızı çizgisi ilan etti ve Libya ordusunun darbeci Hafter güçlerine yönelik askeri operasyonuna karşı askeri müdahalede bulunma tehdidi savurdu. Sisi ayrıca Trablus Hükümetine karşı savaşan kabilelere silah ve askeri eğitim vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Sisi, Mısır'ın batısında Mısır Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında ordu güçlerine hitap ederken şu mesajları vermişti: "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabilir. Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız.” Sisi sözlerinin devamında askerlere, "Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun" da demişti.

General Sisi’nin Rusya ve Fransa adına Libya ordusunu tehdit ettiği, Suudi Arabistan ve BAE hesabına Libya’daki darbeyi desteklediği biliniyor. Hafter darbesi Libya’da çöker ve halkın iradesine dayalı bir yönetim kurulabilirse Mısır başta olmak üzere bölgedeki despotik rejimleri bir hayli zor günler bekliyor olacak.

Sisi Cuntası başından bu yana Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle beraber darbeci General Halife Hafter çetesini destekliyor. Sisi’nin Sirte ve Cufra’yı kırmızı çizgi ilan edip doğrudan askeri müdahale sinyali verdiği zaman Türkiye destekli Milli Mutabakat Hükümeti’nin başkent Trablus’un 450 kilometre doğusundaki Sirte’yi ablukaya aldığı günlere denk geliyor.

Enerji ve Üsler Rusya’nın Kontrolünde Olsun

Sirte, Trablus ve Bingazi arasında kalıyor ve Libya’nın enerji ihraç merkezi olarak öne çıkan bir Akdeniz kıyı şehri. Sirte hem enerji kaynaklarına çok yakın bir bir şehir hem de ülke ekonomisi açısından önemli bir yer tutuyor. Cufra ise Rusya’nın savaş uçaklarını konuşlandırdığı stratejik hava üssünü barındırıyor. Hafter’e bağlı paralı milisler ve Rusya’nın Wagner isimli özel askeri birlikleri Türkiye’nin Milli Mutabakat Hükümeti’yle birlikte yoğunlaştırdığı askeri operasyonlar sonrası Trablus’un güneyi ve doğusuna doğru çekilmeye mecbur kalmıştı.

Libya Ordusu; Sisi’nin Açıklamalarını Savaş İlanı Sayıyoruz

Libya ordusu ise Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir" şeklindeki açıklamalarını “Libya'nın iç işlerine yapılmış apaçık bir müdahale ve savaş ilanı” olarak tanımlayıp kesin bir dille reddetti. 

Libya ordusuna bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Dırah, açıklamasında, "Sisi'nin, kendi tabiriyle Sirte ve Cufra'nın kırmızı çizgisi olduğunu söylediği açıklamalar, ülkemizin iç işlerine apaçık müdahaledir. Bunu Libya'ya yapılmış açık bir savaş ilanı sayıyoruz. Kahraman güçlerimiz çıktığı yolunu tamamlamaya ve kalan tüm bölgeleri terörist Halife Hafter'in milislerinden, paralı savaşçılardan ve destekçilerinden kurtarmaya kararlıdır" ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT