1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi'nin BM'de Konuşmasına Tepki
Sisi'nin BM'de Konuşmasına Tepki

Sisi'nin BM'de Konuşmasına Tepki

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İttifakı üyeleri Mısır'da darbe ile göreve gelen cumhurbaşkanı Sisi’nin BM Genel Kurulu’nda konuşmasına tepki gösterdi: "Zalim bir şahıs hoşgörüyle karşılandı."

25 Eylül 2014 Perşembe 17:19A+A-

Mısır’daki farklı görüşteki partilerden oluşan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İttifakı İstanbul’da bir otelde düzenledikleri basın açıklamasıyla Sisi'nin BM Genel Kurulu'nda konuşmasına tepki gösterdi. İttifak, Mısır’da darbe ile işbaşına gelen ve 'eli kanlı diktatör' olarak tanımladıkları Sisi’nin BM Genel Kurulu'nda konuşturulmasını çifte standart olarak değerlendirdi. İttifak adına İnşa ve Gelişim Partisi milletvekili Amir Abdürrahim’in okuduğu basın açıklamasında şu cümleler yer aldı:

Yasallığını yitirmiş bir katilin Mısır’ı temsil etmesini tamamen reddediyoruz. BM’nin tavrını tamamen kınıyoruz. BM’den beklenen halkların iradesine sahip çıkmak, onların iradesini korumaktı. Ancak BM’nin sergilediği tavır çifte standartlık örneği sunmuştur. Zalim bir şahsı hoşgörü ile karşılayarak kürsüye çıkarıp onu ödüllendirmiştir.”

Erdoğan'a takdir, Arap Devletlerine kınama

İttifakın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı ise takdirle karşıladığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye ve Katar’ın BM’de yaptıkları konuşmaları takdirle karşılıyoruz. Arap devletlerini de bu bağlamda şiddetle kınıyoruz. Çünkü Araplar kendi aralarında kahra ve zulme maruz kalmış Mısırlıların yanında durması gerekirken bunu yapmamışlar.”

İttifakta yer alan Müslüman Kardeşler'in Adalet ve Hürriyet Partisi’ni temsilen toplantıya katılan milletvekili Adil Raşid ise BM’deki konuşmasında Müslüman Kardeşleri terörist olarak tanımlayan Abdulfettah Sisi’yi eleştirdi. Raşid “Sizin terörist olarak nitelendirdikleriniz Mısır’ın sendikalarında, sosyal ortamlarında Mısır halkı tarafından seçildi. Mısır halkını terörist olarak mı sayıyorsunuz? Siz “Yaşasın Mısır” diyorsunuz ama düşmanları karşısında başı eğik bir Mısır istiyorsunuz. Biz ise “Yaşasın Mısır” diyoruz ama başı dik, şereflice temsil edilen bir Mısır istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sisi savaş suçlusu olarak tutuklanmalıydı

Mısır Fazilet Partisi Başkanı Mahmut Fethi ise “Biz BM’den Mısırlıların kanına eli bulanmış bir adamın Mısırlıların temsilcisi olarak karşılanması değil bir savaş suçlusu olarak tutuklanmasını beklerdik” diye konuştu.

İttifakın basın toplantısına İslam Partisi, Devrim Konseyi, Islah Partisi, İnsan Hakları Mağdurları Merkezi, Hürriyet ve Adalet Partisi, İnşa ve Gelişim Partisi, Fazilet Partisi ve Selefi Cephesi üyelerinden temsilciler katıldı.

Erdoğan BM'yi eleştirmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Mısır'da Muhammed Mursi'nin devrildiği darbeyle ilgili de dünyayı eleştirmişti. Erdoğan "Mısır’da halkın oylarıyla seçilen cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken BM sadece izliyor, bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım, yok demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksak bu BM niye var diye merak ediyorum. Daha hızlı ve etkili karar mekanizmaları kurulmadır. BM çok daha cesur olmalı." ifadelerini kullanmıştı.

 Sisi ise BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, muhaliflerin, İslam'ı kötüye kullanmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade ederek, terörizmi vebaya benzetmiş ve onlarla mücadele çabalarının yoğunlaştırılması çağrısında bulunmuştu.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum