1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. 'Sisi Kendi Krizini Libya'ya Taşımak İstiyor'
'Sisi Kendi Krizini Libya'ya Taşımak İstiyor'

'Sisi Kendi Krizini Libya'ya Taşımak İstiyor'

Milli Güvenlik Konseyi Üyesi Macide Fallah, Sisi’yi Mısır’daki siyasi krizleri Libya’ya taşımaya çalışmakla suçladı.

17 Şubat 2015 Salı 21:00A+A-

Trablus’taki Libya yönetimi, Mısır’ın hava saldırılarını kınayarak, saldırıları BM'ye şikayet edeceğini açıkladı. Milli Güvenlik Konseyi Üyesi Macide Fallah, Sisi’yi Mısır’daki siyasi krizleri Libya’ya taşımaya çalışmakla suçladı.

Trablus’taki Yüksek Savunma Konseyi Sözcüsü Muhammed Abdulkafi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin talimatıyla savaş uçaklarının Dirne bölgesinde IŞİD’e bağlı olduğu iddia edilen yerlere gerçekleştirdiği hava saldırılarının ‘kabul edilemez’ ve BM’nin tüzüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Abdulkafi, Mısır’daki Sisi yönetimini BM ve BMGK’ya şikayet edeceklerini açıkladı. 

Al Jazeera’ya konuşan Milli Genel Konseyi’nin (MGK) siyasi komitesinin karar sahibi üyesi Macide Fallah ise Sisi’nin söz konusu saldırılarla ülkeyi karıştırarak Mısır’daki iç siyasi krizleri Libya’ya taşımayı amaçladığını söyledi. Fallah, “Sisi Libya’da krizlerin sona ermesini istiyor olsaydı şu anda gerçekleştirilmeye çalışılan diyalog sürecini desteklerdi” dedi.

Trablus’taki geçici hükümet başkanı Ömer El Hasi ise, söz konusu saldırıları kınayarak, saldırıları ‘terör’ olarak niteledi. El Hasi, söz konusu saldırıların uluslararası kanuna aykırı ve Libya’nın egemenliğine müdahale olduğunu ifade etti. , Sisi'nin Mısır'daki siyasi krizi çözemediğini belirten El Hasi, "Sisi Mısır halkını oyalamak, yanıltmak ve dikkatini dağıtmak istiyor" dedi. 

Mısır ordusu, örgütün 21 Mısırlı Hıristiyan'ı öldürmesinin ardından Pazartesi sabah erken saatlerde Libya’daki IŞİD mevzilerini vurduğunu açıklamıştı. Ancak saldırıda aralarında üç çocuğun olduğu 7 sivil ölmüştü.

BMGK Libya için yarın toplanıyor

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Libya’ya uluslararası askeri müdahale çağrısının ardından BM Güvenlik Konseyi, Çarşamba günü Libya’da gelişmeleri görüşmek için toplanacak. 

BM Mısır'ın hava saldırılarından sivil ölümlerinden de kaygılı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad Hüseyin Mısır'ı Libya'da düzenlediği hava operasyonlarında, sivil ölümlerinin yaşanmaması için temkinli olmaya çağırdı. Hüseyin, "Mısır Hava Kuvvetleri siviller ve savaşçılar arasındaki ayrımı gözetmeli" ifadesini kullandı. 21 Mısırlı Hristiyan'ın öldürülmesinin ‘aşağılık bir suç’ olduğunu belirterek, Libyalıların dini, etnik, ulusal, ya da siyasi gerekçelere dayalı saldırılara karşı birleşmeleri gerektiğini söyledi. Zeyd, "Bu acımasız cinayet ve onun görüntülerinin iğrenç bir şekilde yüceltilerek yayımlanması herkes tarafından kınanmalı, özellikle de tekfircilere karşı direnen Libyalılar tarafından kınanmalı" dedi.

Tobruk hükümetiyle koordinasyon

Mısır ordusu operasyonları Tobruk'taki hükümetle koordinasyon içinde gerçekleştiriyor.

Tobruk hükümetine bağlı Genelkurmay Başkanlığı'nın sözcüsü, Anadolu Ajansı’na ‘Mısır Libya’nın içindeki IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenlemeden önce, emekli General Halife Hafter ile Mısır Savunma Bakanı’nın arasında koordinasyon amaçlı bir arama gerçekleşmişti’ dedi.

Sözcü, Libya ile Mısır’ın koordinasyonu ile gerçekleşen hava saldırılarının önümüzdeki saatlerde Sirte kentini de hedef alacağını belirtti.

Genelkurmay Sözcüsü, Mısır’a destek vermek için Fransa, İtalya, BAE’nin dahil olduğu bir uluslararası koalisyonun oluşturulması için diploması trafiği yaşandığını da ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, 'Libya'daki militanlara karşı' uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Libya'da Tobruk ve Trablus merkezli iki ayrı parlamento ve hükümet bulunuyor.

Tobruk hükümeti Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli General Halife Hafter tarafından destekleniyor.

Ülkedeki 'İslamcı gruplara' karşı savaş ilan ettiğini duyuran Hafter'e Mısır'daki Sisi yönetimi uzun süredir destek veriyor.

IŞİD, Aralık ve Ocak aylarında Libya’da kaçırdığı 21 Mısırlı Hıristiyan'ın öldürüldüğünü gösteren beş dakikalık bir video yayınlamıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT