1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi Darbe Karşıtı 9 Yargıcı Görevden Aldı
Sisi Darbe Karşıtı 9 Yargıcı Görevden Aldı

Sisi Darbe Karşıtı 9 Yargıcı Görevden Aldı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire Mahkemesi Disiplin Komisyonu'nun 9 yargıç hakkında verdiği emeklilik kararını onayladı. Yargıçlar, yeni yönetime karşı olmakla suçlanıyordu.

05 Aralık 2014 Cuma 17:22A+A-

30 Temmuz askeri darbesinin mimari Sisi aralarında cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin atadığı cumhuriyet başsavcısı Talat İbrahim’in bulunduğu 9 yargıcı emekliliğe sevk eden 3 ayrı kararnameyi imzaladı.

İmzalanan cumhurbaşkanlığı kararnameleri, Mısır Mahkemesi’nin başkanının başında olduğu disiplin komitesinin bahsi geçen 9 yargıcın hakkında geçtiğimiz Eylül ayında verdiği emekliliğe sevk etme kararlarını onayladı.

Sisi’nin imzaladığı birinci kararname, askeri darbeyle görevden alınan Mursi’nin cumhuriyet başsavcısı olarak atadığı Talat İbrahim’i ‘başsavcılığa kanıt olarak verilmiş kamera donanımlarının mali borucunu ödememek’ suçlamasıyla emekliğe sevk etti.

İkinci kararname, Kahire Temyiz Mahkemesi’nin eski başkanı Ahmet Yahya’yı ‘siyasi açıklamalarda bulunmak ve Rabia Meydanı’nda düzenlenen grev ve protestolarda yer almak’ suçlamasıyla emekliğe sevk etti.

Üçüncü kararname ise, ‘Mısır İçin Yargıçlar’ birliğinden 7 yargıcın hakkında ‘İhvan’a yakınlık ve Rabia Meydanı’nda siyasi faaliyetlerde bulunmak’ suçlamasıyla emekliğe sevk etti.

Mısır İçin Yargıçlar Birliği’nin sözcüsü Valid Şarabi, Al Jazeera’ya verdiği özel mülakatta, şunları söyledi:

“Sisi ve darbe yönetimi, yargıçların kendi istedikleri doğrultuda yönetmeye çalışıyor.  İstedikleri yargıçların önünü açıyor. Bu düzenin dışına çıkan herhangi bir yargıç olursa, kendisini soruşturma, emekliliğe sevk yada mahkemenin karşı karşıya bulur.”

Şarabi, bu kararnamelerin Mısırlı işadamı Necip Savirs hakkında açılan ‘devlete vergi olarak milyarlarca Mısırlı puondu ödememek’ davasıyla ilgilenen yargıçlar hakkında verildiğini ifade etti.

Devletin askeri cunta adaletsizliğinin gölgesinde kaldığını söyleyen Şarabi, ülkede ancak askeri rejimle fikir birliğinde kalan yargıçların kariyerlerini koruyabildiklerini, farklı bir görüşe sahip olan yargıçların disiplin mahkemeleriyle kariyerlerine devam ettiremeyecek haline geldiklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT