1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Şiddet Olaylarının Konuşulmayan Yüzü: Hristiyan Çeteler
Şiddet Olaylarının Konuşulmayan Yüzü: Hristiyan Çeteler

Şiddet Olaylarının Konuşulmayan Yüzü: Hristiyan Çeteler

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olaylarıyla ilgili haberlerde Müslüman Seleka grubuna odaklanılırken, şiddetin bilinmeyen yüzü Hristiyan çeteler Müslüman sivilleri hedef alıyor.

19 Aralık 2013 Perşembe 00:59A+A-

AA

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde patlak veren şiddet olaylarıyla ilgili haberlerde Müslüman Seleka grubuna odaklanılırken, şiddetin bilinmeyen yüzü Hristiyan çeteler ülkede Müslüman sivilleri hedef alıyor.   

AA muhabiri, başkent Bangui'de Hristiyan çetelerin saldırılarına ilişkin Müslümanların yaşadığı bir mahallede söyleşi yaptı. 

Mahalle sakini 48 yaşındaki Beşir, daha önce çoğunlukla Hristiyanların bulunduğu Fouh semtinde yaşadığını ancak olaylar patlak verdiğinde söz konusu çetelerin saldırılarına maruz kaldıklarını, caminin ve evlerin tahrip edildiğini söyledi. 

Bu saldırılar sırasında erkek kardeşinin de aralarında bulunduğu 4 kişinin öldürülmesine tanık olduğunu ağlamaklı biçimde dile getiren Beşir, saldırganlara ilişkin, "Çok fazla insan vardı, sadece çeteler değil, bölgedeki Hristiyanlar da bu işin içindeydi" dedi. 

Bölgedeki bir cami komitesinin başkanı Yahya Ebu Bekir de son dönemde meydana gelen olaylarda 108 Müslüman'ın yaşamını yitirdiğini bildirdi. 

Ebu Bekir, "Kadınlar, çocuklar, hatta hamileler bile Hristiyan çeteler tarafından katledildi. Çeteler, insanların uzuvlarını kesti. Cinsel organları kesilen insanların da cesetlerini gördüm" diye konuştu. 

Yahya Ebu Bekir, barış istediklerini, Hristiyan çetelerin, Müslümanları öldürerek ve camileri tahrip ederek provokasyonlarda bulunduğunu belirtti.  

Adının Selma olduğunu söyleyen bir kadın, "Dört çocuğumu öldürdüler, iki oğlumu, iki kızımı" derken, çocuklarının 10, 8, 6 ve 2 yaşlarında olduğunu ifade etti. 

Saldırıda anne ve babasını da kaybeden acılı annenin geçirdiği travma ise gözlerinden anlaşılıyordu. 

Söyleşi sırasında mahalleden geçen Fransız askeri konvoyunu küçümseyerek seyreden Ömer Didi ise "Baş belaları" diye bağırdı. 

Didi, insanların gözleri önünde öldürüldüğü Fransız askerlerinin hiçbir şey yapmadıklarını savunurken, Müslüman iş adamı Ömer Hüseyin de benzer bir olaya şahit olduğunu söyledi. 

Hüseyin, olaylar sırasında içlerinden bazılarının, korunmak için bıçak taşımaya karar verdiğini, Fransız askerlerinin, Hristiyan çetelerin önünde bıçakları aldığını ve bu kişileri çetelerin merhametine bıraktığını ifade etti. 

Daha sonra çetelerin bu insanları en acımasız biçimde öldürdüğünü, Fransızların seyirci kalıp, hiçbir şey yapmadığını iddia eden Hüseyin, "Bu nasıl bir barışgücü?" diye sordu. 

Ülkedeki Fransız askerlerinin sözcüsü ise söz konusu olayla ilgili açıklama yapmadı. 

Bu arada, AA muhabirine izlettirilen, geçen hafta söz konusu çeteler tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırının cep telefonuyla çekilen video kaydında da çok sayıda kişinin yerde kan gölü içinde yattığı, bazılarının uzuvlarının kesilmiş olduğu görülüyor. 

 

HABERE YORUM KAT