İsrail saldırılarını anlatan filme yasak!

İsrail'deki Lod Bölge Mahkemesi pazartesi günü aldığı bir kararla İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria kenti Cenin'de 2002’de yaşanan olayları anlatan “Jenin Jenin” belgesel filmini yasakladı.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Filmde yaşlı bir Filistinliden hırsızlık yaparken tasvir edilen İsrailli bir askerin film yayımlandıktan sonra İsrailli askerin film hakkında dava açmasıyla mahkemeye taşındı.  Karar sonrası yetkililer 'Jenin, Jenin' artık İsrail'de yayınlanamaz diyerek filmi gösterimden kaldırttı.

Yargıç, kararında İsrailli asker Nissim Magnaji'nin "ülkesini savunmak için gönderildiğini ve kendisinin işlemediği bir suçla itham edildiğini" belirtti.  Mahkeme, filmin gösteriminden sorumlu olan Muhammed Bakri'nin, Magnaji'ye 55.000 dolar tazminat ve 15.936 dolar da mahkeme masrafları ödemesine karar verdi.

Yargıç Halit Silash, kararında videodaki bazı temsillerin doğru olmadığını söyledi.

İsrail vatandaşlığına sahip Filistinli Bakri, AFP haber ajansına kararın "haksız" olduğunu ve hakimin "yukarıdan" talimatlar üzerine hareket ettiğini belirten açıklamalarda bulundu.

Mahkemenin kararına itiraz eden, İsrail Knesset Üyesi Mtanes Shehadeh, "Bu rafa kaldırılması gereken bir film değil, işgal ve suçları anlatan bir film" açıklamasında bulundu.

Belgesel, 2002 yılında Cenin'deki Filistin mülteci kampında İsrail işgal güçleri tarafından işlenen katliamın görüntülerini ve görgü tanıklarının ifadelerini anlatıyor. Filistinlilerin tanıklıklarından derlenen bilgilerde İsrail askerlerinin düzenlediği saldırıda kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere en az 52 Filistinlinin öldürüldüğü biliniyor. Saldırılar esnasında da 23 İsrailli askerin öldüğü bilinmekte.

İsrail işgal politikalarını uygularken birçok Filistinlinin evlerini, mallarını ve mülklerini haksız ve hukuksuz bir şekilde ya işgal etmiş ya da yağmalamıştı.

Çeviri Haberleri

Netanyahu “mutlak zafer” vaat ediyor ama "mutlak yenilgiden" yalnızca bir adım uzaktayız!
ABD üniversitelerindeki Gazze dayanışma eylemlerinde öğrenciler ne talep ediyor?
Irkçı Modi, İslam düşmanlığında Netanyahu ile yarışıyor!
İran ile gerilim Netanyahu'nun işine geliyor...
Ortadoğu'daki yangını körükleyen ABD’nin ciddiye alınacak tarafı kalmadı!