Aynı Netanyahu, aynı terane!

Netanyahu, 33 yıldır İran’ın nükleer silaha birkaç yıl ya da ay uzakta olduğunu iddia ediyor.

Netanyahu, 1992 ve 1995 yıllarında İran’ın nükleer silaha 3 ila 5 yıl yakın olduğu iddiasını öne sürerken, 2009 yılında birkaç yıl ve 2012 yılında ise aylarla sınırlı süreler ortaya attı. Netanyahu’nun 2002 yılında ABD kongresinde “İran ve Irak’ın nükleer silah için yarıştığını” iddia etmesine rağmen, bir yıl sonraki Irak işgalinde ise ülkede kitle imha silahları bulunamadı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun otuz yıldan fazla bir süredir tekrarladığı aynı cümle:

İran nükleer silah geliştirmenin eşiğinde.

Netanyahu, ilki 1992'de milletvekili olarak İsrail Knesset'ine hitap ettiğinden beri, İran’ın 3 ila 5 yıl arasında ve farklı tarihlerde ise aylar içinde nükleer silaha sahip olmaya yakın olduğuna ilişkin 33 yıl boyunca defalarca iddialarda bulundu.

10 Temmuz 1996'da ABD Kongresi'nin ortak oturumuna katılan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Avrupa ve Asya'yı İran ve Irak'ı genişletmek ve felaketlerle dolu konularda uyarıldığı nükleer kapasiteleri geliştirmelerini engellemek için çabalarını engellemeye çağırıyor, Washington.

Katar merkezli El Cezîre (Al Jazeera) televizyonunun haberine göre,

·Netanyahu, 1992 yılında İsrail Meclisinde yaptığı konuşmada, İran’ın “3 ila 5 yıl içinde nükleer bomba geliştirme ve üretme yeteneğinde özerk hale geleceğinin varsayılabileceğini” öne sürdü.

Aradan geçen 3 yıla rağmen 1995 yılında yayımladığı bir kitabında da aynı ifadelere yer veren Netanyahu, İran’ın “en iyi tahminlere göre nükleer silahların bağımsız üretiminde gerekli ön koşullara 3 ila 5 yıl uzakta olduğunu” ileri sürdü.

İran ile nükleer silah için yarıştığını iddia ettiği Irak’ta kitle imha silahı çıkmadı

Netanyahu, 2002 yılında ABD kongresinde yaptığı bir konuşmada ise,

“Irak ve İran’ın nükleer silaha ilk kimin sahip olacağı konusunda birbirleriyle yarıştığını”

ileri sürmesine rağmen, 2003 yılındaki ABD işgali sonrasında Irak’ta kitle imha silahları bulunamadı.

Netanyahu, Eylül 2012'de BM Genel Kurulu'na hitap ederken, İran'ın nükleer silah üretme yeteneğinin sona yaklaştığını gösteriyor, New York.

Haberde Wikileaks belgelerine göre 2009 yılında Netanyahu’nun ABD kongre üyelerine, “İran'ın nükleer silah geliştirebilecek duruma gelmesine 1 veya 2 yıl kaldığını söylediği” de belirtildi.

Netanyahu, 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ise İran’ın nükleer silaha ulaşması için gerekli süre olarak "birkaç ay" uyarısını ileri sürdü.

İsrail Başbakanı BM Genel Kurulu'nda şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki bahara kadar, en fazla önümüzdeki yaza kadar mevcut zenginleştirme oranlarıyla orta zenginleştirmeyi bitirip son aşamaya geçecekler. Oradan, ilk bomba için yeterli zenginleştirilmiş uranyum elde etmeleri sadece birkaç ay, muhtemelen birkaç hafta sürecek.”

4 Mart 2014'te Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nde (AIPAC) konuşma yapan Netanyahu, dünya güçlerini İran'ın uranyum zenginleştirme olanağı korumasına izin vermemeleri konusunda uyarlandığı ve İran'ın bomba yapma potansiyeli olan tüm nükleer teknolojilerden arındırılması gerektiğini söyledi, Washington.

Netanyahu, ilk kez 1992 yılında 3 ila 5 yıl içinde nükleer silaha ulaşacağını iddia ettiği İran’a aradan geçen 33 yıl sonra birçok kere tekrar eden benzer iddia ile 13 Haziran'da saldırı başlattı.

İsrail Başbakanı, İran’a saldırıların başladığı 13 Haziran’daki açıklamasında, İran'ın atom bombası üretebilecek kadar uranyum zenginleştirdiğini, silah üretmek için daha önce atmadığı adımları attığını ve İran'ın bu hızla çok kısa sürede nükleer silah üretebileceğini öne sürdü.

Netanyahu, 2018 yılında İran'ın nükleer programını dair açıklamalar yaparken, Tel Aviv.

ABD ve İsrail'in, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin analizleri örtüşmüyor

CNN'in haberine göre, Washington ile Tel Aviv arasında İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin istihbarat analizleri uzun süredir örtüşmüyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard'ın, Kongre'de "İran'ın 2003'te durdurduğu nükleer silah programını yeniden başlattığına dair bir kanıt bulunmadığını" söylediği aktarılmıştı.

ABD istihbarat raporlarında, İran'ın henüz aktif olarak nükleer silah üretmeye çalışmadığının tespit edildiği ve bu hedefe ulaşmasının "en az 3 yıl" sürebileceğinin ortaya konduğu ifade edilmişti.

Yorum Analiz Haberleri

Almanya'da koalisyon krizleri, ekonomik sorunlar ve AfD'nin yükselişi
Avrupa geçmişiyle hesaplaşabilecek mi?
İlahiyat ve diyanet eğitimlerinde İslami özgünlük geliştirilebilir mi?
Bir tarafsızlık masalı: BBC’nin Gazze sınavı
ABD’nin Batı Yarımküre’ye dönüşünün yeni çerçevesi: “Donroe Doktrini”