1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Savcılık, Valiliğin yok saydığı mültecilerin Meriç'e atılması hadisesiyle ilgili soruşturma başlattı
Savcılık, Valiliğin yok saydığı mültecilerin Meriç'e atılması hadisesiyle ilgili soruşturma başlattı

Savcılık, Valiliğin yok saydığı mültecilerin Meriç'e atılması hadisesiyle ilgili soruşturma başlattı

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’ye iade edildikten sonra jandarma komutanının emriyle 45 mültecinin Meriç Nehri’ne atıldığı hadiseye ilişkin soruşturma başlattı.

12 Eylül 2021 Pazar 12:58A+A-

HAKSÖZ-HABER

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Ağustos’ta Yunanistan tarafından Türkiye’ye iade edildikten sonra jandarma komutanının emriyle 45 mültecinin Meriç Nehri’ne atıldığı yönündeki iddialara ilişkin resen soruşturma başlattı.

Edirne Valiliğinin mültecilerle görüşme talebi üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesinden iki avukat ve İnsan Hakları Derneğinden (İHD) bir avukat, nehre atılan iki mülteci ile oğlu kayıp bir baba ile birlikte 10 Eylül’de Edirne’ye gitti.

İKİ MÜLTECİNİN İFADESİ ALINDI

ÖHD İstanbul Şubesi Üyesi Vedat Çağırtekin, kente gittiklerini ancak açılan soruşturma nedeniyle valilik görüşmesini ertelediklerini ifade etti. Çağırtekin, soruşturma kapsamında suç duyurusunda bulunan iki mültecinin ifade verdiğini söyledi.

YER TESPİTİ YAPILACAK

İfadelerin alınması ardından yer tespiti için Meriç’teki sınıra gittiklerini belirten Çağırtekin, müvekkillerinin ifadelerinin uzun sürmesi nedeniyle yer tespiti için gittiklerinde havanın karardığını ve yer tespitinin yapılamadığını söyledi. Çağırtekin, yer tespiti yapmak için 13 Eylül’de tekrar Edirne’ye gideceklerini aktardı.

ARAMA ÇALIŞMASI

Evrensel’in naklettiğine göre, açılan soruşturma kapsamında cenazelerin bulunması için valiliğin nehirde arama yapılması için talimat vermesi gerektiğini belirten Çağırtekin, ÖHD olarak arama çalışmalarının başlatılması için ayrıca valiliğe talepte bulunacaklarını belirtti.

ÖZGÜR-DER AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Olayın duyulduğu ilk günden itibaren konuya ilişkin inisiyatif geliştiren Özgür-Der, bir açıklama yaparak ivedi soruşturma talep etmişti.

Özgür-Der açıklamasında “İçişleri Bakanlığı 24 Ağustos Salı günü Yunanistan tarafından geri gönderilen yaklaşık 55-60 kişilik Suriyeli ve Afgan göçmen grubunun bir jandarma komutanı tarafından Meriç Nehrine atıldığı iddialarını gündemine almalıdır!” denilmişti.

Müteakip günlerde can sıkıcı bir sessizlik hüküm sürerken Edirne Valiliğinin yaptığı açıklama da tepki çekmişti.

Valilik açıklamasında olay ve yaşananlara ilişkin iddialar yok sayılmıştı.

Bunun üzerine ikinci bir açıklama daha yapan Özgür-Der, Valiliğe tepki göstererek soruşturma talebini yinelemişti.

HABERE YORUM KAT