1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya Afrin’de Oyalıyor
Rusya Afrin’de Oyalıyor

Rusya Afrin’de Oyalıyor

Afrin’de kara harekatı için düğmeye basılmasına saatler kala bölgede sıcak gelişmeler yaşanıyor. YPG hedeflerine atışlar 48 saattir kesintisiz sürerken, Rus askerlerinin bölgeden çekildiği iddiaları Moskova tarafından yalanlandı.

20 Ocak 2018 Cumartesi 12:10A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı “1 hafta içinde Afrin ve Menbiç’e harekat’ açıklamasın ardında bölgedeki tansiyon iyice yükseldi. Afrin’de ÖSO ve TSK’nın ilerleme güzergahında bulunan 5 Rus üssü için önceki gün Moskova’ya giden MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın temasları sürerken bölgedeki Rus askerlerinden bazılarının geri çekildiği iddia edildi.

Kefer Cenne köyü yakınlarında konuşlu Rus askeri polisinin bölgeden gruplar halinde ayrıldığı, Afrin’den çıkan onlarca Rus askeri polisinin, rejimin kontrolündeki Nubul ve Zehra beldelerine ulaştığı ileri sürüldü. Rus askerlerinin Afrin’den çekilmeye başladığı haberleri üzerine Moskova’ya çevrildi. Ancak Kremlin çekilme iddiasını yalanladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rus askerlerin Afrin’den çekildiklerine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. ‘Rusya  Afrin’deki silahlı kuvvetlerini gerçekten çekmeye başladı mı?’ sorusuna yanıt olarak Lavrov, “Bu yöndeki haberler daha sonra yalanlandı” ifadelerini kullandı. Lavrov, ABD’nin ‘YPG ordusu’ projesinden duydukları rahatsızlığı da, “Amerikalılar’ın çelişkili açıklamalarından endişe duyuyoruz. Suriye’de alternatif bir güç oluşturuyorlar” dedi.

Öte yandan olası harekata ilişkin bilgiler veren Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de “Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi” dedi. Harekatın zamanı konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Canikli, “Ama şunu söylemek ve altını çizmekte fayda var. Suriye’nin kuzeyindeki bütün terör hatların varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok” ifadesini kullandı. Terörle mücadelenin uluslararası hukuktan doğan bir hak olduğunu anımsatan Canikli, şöyle devam etti: “Her geçen gün örgüt söylediğim ilişkiler nedeniyle orada güçlendiriliyor. Onun için bunun bir an önce, gecikmeden... Elbette şartların olgunlaştırılması gerekiyor. Elbette böyle bir harekat önemli bir harekat, sınır ötesi bir hareket. Bu yapılırken olabildiği ölçüde muhtemel kayıplarımızın da en aza indirilmesi noktasında yapılması gereken ne varsa onun da yapılması gerekiyor.”  

Canikli, şu anda Suriye topraklarında çok farklı yapıların, devletlerin hakimiyetinin, ağırlıklarının söz konusu olduğunu belirterek, “Yani öyle güllük gülistanlık bir alan değil, bir mayınlı alan” ifadesini kullandı.     

Bölgedeki Rus üsleri ve hava sahasının kullanılıp kulannılamayacağına ilişkin bir soru üzerine de Canikli şu yanıtı verdi: “Orada çok kaygan bir zemin var Suriye’de. Farklı grupların, güçlerin şu anda orada bir alan hakimiyeti oluşturduklarını görüyoruz. Bunları yok sayarak, bunları olmamış gibi kabul ederek bir operasyon yapmanız mümkün değil. Yapılabilir ama maliyeti çok yüksek olur. Bu harekatın sorunsuz yürütülmesi noktasında oradaki ülkelerin, devletlerin, yani ağırlığı olan, arazide olan, şu anda belli bir hakimiyeti olan ülkelerin kaanatleri, görüşleri, düşünceleri, tavırları  politikaları son derece önemli. Onların bizim politikalarımızla olabildiğince örtüştürülmesi, yakınlaştırılması gerekiyor. Bizim oradaki başarımızı artıracak ve aynı zamanda Allah korusun muhtemel kayıplarımızı en aza indirecek adımlardır. Bunları atıyoruz ama sonuç itibarıyla bu harekat yapılacak. Bizim bu nihai hedefimizi engellemek içinatılacak herhangi bir adım bizi bu hedefimizden kesinlikle vazgeçirmeyecektir. Buradan dönüş yok. Ruslar orada artık bir varlık bulundurmayacaklarını, askeri varlıklarını çekeceklerini söylediler.”

Suriye’nin ‘uçakları düşürürüz’ tehdidinin hatırlatılması üzerine de bu ortamda bunların hepsinin mümkün olduğunu söyledi. Rusya’dan bağımsız olarak Şam’ın bu adımı atamayacağını söyleyen Canikli “ Dolayısıyla bu hamleyi sadece rejimin bir düşüncesi, planı olarak görmemek gerekiyor” diye konuştu.     

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in ‘Türkiye’yi Afrin’e yönelik bir adım atmamaya çağırıyoruz. IŞİD ile mücadeleye odaklanmalıyız’ sözlerini de eleştiren canikli “Boş ve anlamsız bir değerlendirme. Bir defa DEAŞ bitti. Aslında şu ifade bile DEAŞ’ın, Amerika tarafından özellikle Suriye’de, belli bölgelerde nüfuzunu oluşturması, kurması, orada hakim olmak için araç olarak kullandığının bir yansıması” diye değerlendirdi.

Canikli harekatın zamanlaması ile ilgili olarak da “Bizim söylediğimiz şudur; bu harekat yapılacak. Terör örgütleri oradan temizlenecek. Diğerleri detaydır. Diğerleri gelişmelere göre, arazinin olgunlaşmasından sonra atılacak adımlardır. Yarın olabilir, akşam olabilir. Esasında filli olarak da harekat başlamış durumda. Sınırı geçmek hariç, onun dışında Türkiye’ye yönelik tacizleri kaldırmak için yapılan atışlarla operasyon zaten başladı.” ifadelerini kullandı.     

Canikli, Afrin merkezdeki harekatın bir miktar daha uzun sürmesinin beklenebileceğini belirtti.

SINIRI ‘KAYI‘ GÖZLEYECEK

Afrin sınırına kurulan, modern elektronik algılayıcı cihazların yer aldığı “Kayı Sınır Güvenlik Sistemi”nin ilk bölümü faaliyete geçti. Hatay’ın Afrin sınırında 40 kilometrelik alana kurulacak sistemin, 20 kilometrelik kısmının kurulumu tamamlandı. Türk yapımı cihazların yer aldığı elektronik sistem sayesinde sınıra yaklaşan İHA, araç veya insanlar tespit edilip, komuta merkezi uyarılıyor. Sınırda kaydedilen tüm görüntüler tek merkezde toplanılıyor ve kameralar tehdit oluşturan nesneye otomatik  odaklanıyor. Radar karıştırıcı cihazların da bulunduğu sistem, her türlü tehditte komuta merkezindeki güvenlik güçlerine bilgi aktarıyor. Toprak altına yerleştirilen sensör sayesinde de hem hudut hattına yaklaşan nesneler hem de yer altına kazılacak tüneller tespit edilebiliyor.     

BÖLGEYE TAKVİYELER SÜRÜYOR

Özgür Suriye Ordusu güçleri olası Afrin operasyonu öncesi Azez'de konvoy düzenledi. Çoğunluğunun üzerinde uçaksavar monte edilmiş olan kamyonetlerin bulunduğu onlarca araçla konvoya katılan yüzlerce ÖSO mensubu, Azez'de konvoy halinde tur attı. Öte yandan Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen 10 otobüs komando Hatay’a geldi. Türkiye’nin değişik bölgelerinden gönderilen komando birlikleri, Hatay’ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerine ulaştı. Komandolar, ilgili birliklere sevk edildi. Bu arada, Hatay’ın Afrin sınırı karşısındaki Türk karakollarının çevresine çok sayıda yeni mevzi oluşturuldu.     

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT