1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Rusların Silahı Direnişçilere Yönelik Kullanılıyor"
"Rusların Silahı Direnişçilere Yönelik Kullanılıyor"

"Rusların Silahı Direnişçilere Yönelik Kullanılıyor"

Bayırbucak Türkmen Dağı Komutanı Albay Fadıl, "Rus askerlerin bize karşı savaşıp savaşmadığını bilmiyoruz ancak onların getirdiği silahların bizlere yönelik kullanıldığını biliyoruz" dedi.

17 Eylül 2015 Perşembe 16:11A+A-

Ebu Fadıl, AA muhabirine, Rusya'nın Esed'e verdiği desteğin kendilerine yansımasına ilişkin değerlendimelerde bulundu. 

Türkmen komutan Ebu Fadıl, denetimleri altındaki yerlere yönelik saldırılarda değişiklik olduğunu ifade ederek, birkaç günden bu yana, bölgeleri üzerinde uçan insansız hava araçlarının farklılaştığını belirtti. Ebu Fadıl, hava araçlarının, sesli ve görünür şekilde uçtuğunu, hemen ardından da füze atışlarının yapıldığını kaydetti. 

Son bir haftada saldırıların oldukça yoğunlaştığını anlatan Albay Ebu Fadıl sözlerine şöyle devam etti:

"Son günlerde bölgemizde bazı şeyler değişti. Rus askerlerin, bize karşı savaşıp savaşmadığını bilmiyoruz ancak onların getirdiği silahların bizlere yönelik kullanıldığını biliyoruz. Bölgemizdeki yüksek noktalara vücut ısısına duyarlı, gece görüşlü kamera ve dürbün konulmuş. Bilgisayarla takip edip, otomatik ya da komutla ateş ettiriyorlar. Bu silahlar aracılığıyla şehitler verdik. Daha önce olmayan bu silahlar, şuan Türkmen Dağı'ndaki birçok yangının da sebebidir."

"Amaç, DAEŞ'le mücadele değil"

Rusya'nın Esed'e verdiği silah ve askeri desteğin, sözde IŞİD'le mücadele için gönderildiğini vurgulayan Ebu Fadıl, buna inanmadıklarını, bu desteğin altında başka amaçların yattığını savunarak, "Bu silahlar şuan bize karşı kullanılıyor ve kullanılmaya devam edecek. DAEŞ'e karşı da kullanılır mı bilmiyoruz. Suriye bölünmeye doğru gidiyor. Bize göre, Rus desteği, Suriye'de kurulacak Nusayri devletine destek için geldi. Bu yıl sonunda yapılması planlanan 3. Cenevre görüşmelerinde bu kararın çıkacağını düşünüyoruz" şeklindeki görüşünü dile getirdi. 

"Lazkiye kırsalında ayrıca, Belaruslu paralı askerlerin olduğu bilgisini aldık" diyen Albay Ebu Fadıl, "Bu askerler, bölgemizde keskin nişancı olarak kullanılıyor. Biz, Suriye'nin bütün olarak kalmasından yanayız. Bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadesini kullandı. 

"Büyük devletler, mezhep savaşı, din savaşı çıksın istiyorlar"

Ebu Fadıl, dünyayı yöneten 5 büyük devletin, savaşın bitmesini istemediğini öne sürerek, Rusya'nın bu desteğine, Birleşmiş Milletler (BM), NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB), ses çıkarmamasını eleştirdi. 

Rusya, İran ve Çin'in Esed'e açıktan destek verdiğini belirten Ebu Fadıl, bu duruma hiç kimsenin ses çıkarmadığını ifade etti.

Ebu Fadıl sözlerini, "Büyük devletler, mezhep savaşı, din savaşı çıksın istiyorlar. Yemen, Irak, Suriye, Libya, Somali, Nijerya, Myanmar ve birçok ülkede olduğu gibi" şeklinde tamamladı.

"Rejim güçlerine verilen askeri malzemeler arasında T-82 ve T-90 tankları var"

Öte yandan, AA muhabirinin Lazkiye'deki yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Rusya' nın, Lazkiye'ye rejim için getirdiği askeri malzemelerin arasında T-82 ile T-90 tipi tanklar bulunuyor. Bu tanklardan bazılarının, direnişçilere saldırı için cephe hatlarına gönderildiği belirtildi. 

Hama'daki Sulunfe dağında rejime ait bir askeri kışlaya 8 T- 90 tipi tank ve 200'e yakın Rus askeri gittiğini ileri süren kaynaklar, Rusların Türkmen Dağı ile İdlib bölgesinden Lazkiye vilayetine doğru ilerleyen direnişçileri durdurmak için Esed'e her türlü askeri desteği verdiğini ve bölgede rejim saflarında savaşan çok sayıda yabancı paralı milisin bulunduğunu iddia etti.

Silah desteği bilgilerini rejim içerisindeki subaylardan aldıklarını belirten kaynaklar, Rusya'nın, Suriye'de IŞİD'le mücadele adı altında rejime ciddi askeri malzeme verdiğini, bunların da Türkmenlere ve diğer direnişçilere karşı kullanıldığını öne sürdü.

HABERE YORUM KAT