1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rus Danışmandan ABD'ye Dolar Tehdidi
Rus Danışmandan ABD'ye Dolar Tehdidi

Rus Danışmandan ABD'ye Dolar Tehdidi

Kremlin ekonomi danışmanı ABD'nin Ukrayna nedeniyle yaptırım kararı alması halinde Rusya'nın uluslararası ticari işlemleri dolarla yapmaya son verebileceğini söyledi.

04 Mart 2014 Salı 12:49A+A-

ABD'nin Ukrayna krizi nedeniyle Moskova'ya yaptırım kararı alabileceği yönündeki açıklamalar Rusya'da tepkiye yol açtı. Kremlin'in ekonomi danışmanı Sergey Glazyev, böylesi bir durumda Rusya'nın ABD ile ekonomik bağımlılığını sıfıra indireceği uyarısında bulundu.

Rus RIA Novosti ajansına konuşan Glazyev, "Bağımlılığı sıfıra indirmekle kalmaz, bu yaptırımlardan kârlı çıkmanın yolunu buluruz" dedi.

Glazyev'in bahsettiği yollardan biri, Rusya'nın uluslararası ticari işlemlerde dolar kullanımına son vermek. Glazyev, Rusya'nın doğu ve güneydeki ortaklarıyla ticari ve ekonomik ilişkilerini kullanarak kendi ödeme sistemini yaratabileceğini söyledi.

Glazyev'in bu uyarısı Şanghay İşbirliği Örgütü'ne bir atıf olarak değerlendiriliyor. Rusya'nın da parçası olduğu örgüt daha önce uluslararası ticari işlemlerde dolar yerine altın ya da oluşturulacak ayrı bir para birimi kullanmayı gündeme getirmişti.

Glazyev, yaptırım kararı çıkması halinde Rus şirketlerin ve bankaların Amerikan finans kurumlarından aldığı borçları da ödemeyebileceğini söyledi.

"Yaptırım açıklama girişimi ABD'nin mali sisteminde bir kırılmaya yol açar, bu da küresel mali sistemdeki Amerikan egemenliğinin sonu anlamına gelir" dedi.

AB'ye de gaz tehdidi

Glazyev benzer bir uyarıyı Avrupa Birliği'ne (AB) de yaptı. Birliğin yaptırım kararı almasının Avrupa adına bir "felaket" olacağını söyledi. Rusya'nın gaz akışını durdurabileceği uyarısında bulundu. 

Gazprom başkanı Aleksey Miller de Ukrayna'ya sağladığı doğalgaz indirimini iptal edeceğini duyurdu. 

Rus Interfax haber ajansına göre iptal nisan ayından itibaren geçerli olacak. 

Glazyev Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "şahin" danışmanlarından biri.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre küresel ekonomi ile ilgili çatışmacı tavrıyla uzun zamandır ekonomistlerin "alay" konusu oluyor. Ama özellikle son dönemde daha fazla yetki sahibi olması ekonomistlerde endişe yaratıyor.

RIA Novosti'ye konuşan üst düzey bir Kremlin yetkiliye göre Glazyev'in görüşleri Moskova'nın resmi görüşünü yansıtmıyor.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT