1. HABERLER

  2. HABER

  3. RF-4F Uçakları Artık Uçmayacak!
RF-4F Uçakları Artık Uçmayacak!

RF-4F Uçakları Artık Uçmayacak!

Genelkurmay Başkanlığı, RF-4F uçaklarının yarından itibaren uçmayacağını duyurdu.

11 Mart 2015 Çarşamba 11:37A+A-

Genelkurmay Başkanlığı Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, RF-4F uçaklarının yarın itibarıyla uçuşunun durdurulacağını açıkladı.

Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal Ünal, RF-4F keşif uçaklarının yarın itibarıyla uçuşunun durdurulacağını açıkladı. Malatya'da geçtiğimiz ay 7'nci Ana Jet Üssü'nden gece uçuş eğitimi için kalkan 2 RF-4E keşif uçağı düşmüş 4 pilot hayatını kaybetmişti. Konya'da 13 Mart'ta yine eğitim uçuşunda düşen ve iki pilotun hayatını kaybettiği uçak ise, modernize edilmiş F-4 uçağı idi. 

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, son Bakanlar Kurulu'nda bu uçaklarla ilgili bilgi vermişti. 

Bakanlar Kurulu'ndan sonra açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, F-4 uçaklarının kullanımının 2020'ye kadar olacağını belirterek şu açıklamalarda bulunmuştu: 

"Önce 24 Şubat 2015'te elim bir kaza neticesinde Malatya'da iki uçak kaybettik. Sonra 5 Mart tarihinde yine bir kaza neticesinde Konya'da uçağımız düştü, iki pilotumuz şehit oldu. Özellikle bu uçakların birbirinden farklı uçaklar olduğunu tespit etmekte fayda var. 24 Şubat'ta Malatya'da kaybettiğimiz RF keşif uçaklarıdır. 5 Mart'ta Konya'da kaybettiğimiz diğer uçağımız F-4 bombardıman uçağıdır. Teknik açıdan ikisini ayrı ayrı tarif etmek gerekir. Hem taarruz hem hava savunmasında kullanılan F-4 uçakları epey bir yıldan beri Türkiye'de Hava Kuvvetlerinde kullanılmaktadır. Keşif maksadıyla kullanılan diğer uçaklarımız da yine hemen hemen 25-30 yıla yaklaşan bir zamandır envanterimize girmeye başlamıştır. Bugüne kadar bu uçaklar çeşitli aviyonik, motor ve yapısal iyileştirmeye tabi tutulmuştur ve rutin olarak da teknik kontrolleri her zaman yapılmaktadır.

Modernize edilen uçakların bir kısmının envanteri yıl olarak tespit edilmiştir. Mesela modernize edilen uçakların 2020 yılına kadar envanterde kalması planlandığından uçakların ismi F-4 E-2020 olarak güncellenmiştir. Yani en son 2020 yılına kadar uçakların kullanılması devam edecektir. Diğer çok teknik konular da var. Bu F-4 uçaklarının Hava Kuvvetleri envanterine girmesinden bugüne kadar geçen sürede elbette kaza kırımlar sonucu 60 uçak hizmet dışına çıkmıştır. Ancak bütün dünyada bu uçakların kullanıldığı ülkelerdeki istatistikler de ortaya koyuyor ki en az hizmet dışı kalan uçak ve en az kaza sayısı Türkiye'dedir. Buna Avrupa ülkeleri ile ABD ve Japonya da dahildir. Yani şükürler olsun ki Hava Kuvvetlerimizde bu uçakları kullanan personelimiz fevkalade deneyimli, başarılı pilotlardır. Bugüne kadar kaza kırım sonucu düşen uçaklarımızın sayısı, uçtukları saat sayısına göre ve envanterde kaldıkları süreye bakılırsa fevkalade düşük bir sayıdadır."

 

HABERE YORUM KAT