1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Raid Salah’a Destek Gösterisi
Raid Salah’a Destek Gösterisi

Raid Salah’a Destek Gösterisi

İsrail hapishanesinde açlık grevini sürüden İslami Hareket lideri Şeyh Salah'a destek için Ümmül Fehm kentinde toplanan yüzlerce Filistinli, Tel Aviv yönetiminin ezanı yasaklama planını da protesto etti.

18 Kasım 2016 Cuma 08:10A+A-

İsrail hapishanesindeki açlık grevinin beşinci gününe giren 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah'a destek için memleketi Ümmül Fehm kentinde toplanan yüzlerce Filistinli, Tel Aviv yönetiminin ezanı yasaklama planını da protesto etti.

İsrail’deki Arap vatandaşları temsil eden Yüksek Arap Takip Komitesi tarafından Ümmül Fehm kentinin girişinde düzenlenen gösteride, “Özgürlük esirlerine özgürlük”, “Ezanın yasaklanmasına hayır” ve “Minareler susmaz” yazılı dövizler taşındı.

Gösteride konuşma yapan İsrail Parlamentosu (Knesset) Milletvekili Mesud Ganayim, “Bu gösteri, beş gündür açlık grevinde bulunan Şeyh Raid Salah’a destek için yapılıyor.” dedi.

Knesset’teki Ortak Arap Listesi üyesi Ganayim, AA muhabirine yaptığı açıklamada da gösterinin İsrail’in ezan yasağını protesto amacı da taşıdığını belirterek, “Arap toplumu İsrail’in bu kanunu asla tanımayacak ve minareleri susmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Göstericilerden eski gazeteci Taha İğbariye ise “İsrail’den derhal Şeyh Salahı serbest bırakmasını talep ediyoruz. Ayrıca ezanın yasaklanması gibi bir adıma da kalkışmamalı. Bu topraklar İslam’ın ve Müslümanlarındır, ezan da İslami bir vecibedir.” diye konuştu.

Şeyh Salah’ın İsrail tarafından tutuklanmasının, Arap-İsrail devleti çatışmasının devam ettiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan İğbariye, “İsrail devleti, bizi zulmün en çirkin uygulamalarına maruz bırakıyor.” dedi.

Yüksek Arap Takip Komitesi'den yapılan açıklamada, “Yerleşimcilerin hükümeti (İsrail hükümeti) sadece Şeyh Raid Salah’ı tutuklamakla kalmadı, tarihi Filistin camileri ve Mescid-i Aksa’da ezanın okunmasını da yasaklamanın peşinde.” denildi.

"Şiddete teşvik" suçlamasıyla 9 ay hapis cezasına çarptırılan Salah, mayıs ayından bu yana Bi'ru's-Seba kentindeki hapishanede tutuluyor. Mizan İnsan Hakları Merkezi yetkilileri, hapishane idaresinin Salah için önce bir aylık tecrit uygulamasına karar verdiğini ancak beş aydır uzatılan bu uygulamanın sürekli hale getirildiğini ifade ediyor.

Knesset'te yasama komisyonu, daha önce ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasını öngören kanun tasarısını onaylayarak meclise sevk etmişti. Knesset'teki genel kurulda, dindar Yahudot HaTora Partisinin (Birleşik Tevrat), ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklamayı öngören yasa tasarısına itirazı üzerine oylama ertelenmişti.

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlör kullanılarak ezan okunmasını yasaklayacak tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması bekleniyor.

Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı.

HABERE YORUM KAT