1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Putin'in Açıklamalarını Ciddiye Almak Hakaret Olur"
"Putin'in Açıklamalarını Ciddiye Almak Hakaret Olur"

"Putin'in Açıklamalarını Ciddiye Almak Hakaret Olur"

Davutoğlu, Putin’in Türkiye’ye ilişki açıklamalarıyla ilgili “Bu açıklamaları ciddiye almak hakaret olur.” dedi ve “Sovyetik zihniyet” olarak nitelendirdiği bu tutumunu “KGB günleri geride kaldı.” olarak tanımladı.

19 Aralık 2015 Cumartesi 10:01A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de yapılan mini AB zirvesi dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan, Türkiye’ye yönelik küfür ve tehdit içeren sözler sarf eden Rusya Lideri Vladimir Putin’in konuşması hakkında açıklamalar yaptı.

“Birden Bire Türkiye’nin Bir İslâmlaşma İçerisinde Olduğunu Hatırladı”

Putin’in, Türkiye hakkındaki iddialarının 1 ay önce neden sarf edilmediğini sorgulayan Davutoğlu şunları söyledi:

“Bir ay önce bu günlerde Putin böyle bir açıklama yapar mıydı? Birden bire Türkiye’nin müslüman bir ülke olduğunu, bir İslâmlaşma içerisinde, ABD ile yakın ilişkiler içerisinde olduğunu hatırladı. Bir konuşmayı ciddiye almak için o konuşmanın konjonktürel şartlar dışında gerçekleşmesi lâzım. Putin’in bu konuda söylediği hiçbir şeyi ciddiye almıyorum. Bir ay önce geçersiz olan şeyler şimdi söyleniyorsa, hele hele çok çocukça bir tavırla, bunu önceden darbeciler yapardı, şimdi bunu Putin yapıyor. Şimdi Putin keşfetti, Türkiye içinde güya muhalefet oluşturacak.”.

“KGB Günlerinde Kaldı Herhâlde Putin”

Başbakan, Putin’in son sözleri ve eylemleriyle eski mesleği olan KGB ajanlığını atlatamadığını ve Sovyetler Birliği zihniyetinden kurtulamadığını gösterdiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın ailesi ile ilgili iddiaları gündeme getirdiğinde, ‘Bu bir Sovyetik propaganda.’ dedim. Şimdi Putin’in şahsında Rusya adına konuşan bir Sovyetik zihniyet görüyorum. Yani KGB günlerinde kaldı herhâlde Putin. Ama KGB geride kaldı, o Sovyetik propaganda dönemi geride kaldı. Yaptığı her açıklamayla dünyada tebessüm uyandırıyor. Alaycı, müstehzi bir tebessüm. Bizim için ciddiye alınacak, çağdaş günün ruhuna uyan açıklamalar değil. Ben sadece tebessüm ediyorum. Ama bu açıklamaları ciddiye almak hakaret olur.”.

“Rusya’nın İyi Niyetli Olduğunu Düşünmüyorum”

Davutoğlu mülteci sorununa değinirken de Rusya’ya yönelik suçlamalar yöneltti:

“Mülteciler sorunu görünen buzdağının bir kısmıdır. Bunun altındaki, Avrupa’yı da bizi de tehdit eden çevre bölgelerdeki istikrarsızlıktır. Bu istikrarsızlıkla ilgili sorunlara cevap bulamazsak bugün mültecilerle ilgili atacağımız her adım bir sonraki süreçte yetersiz kalacaktır; geçen sene olsa on binlerce insan gelecekken bu yıl yüzbinlerce insan geldi. Önümüzdeki dönemle de ilgili iyimser olmamız için bir durum yok. Mesela Rusya, Rakka’yı, DAEŞ’i bombalasa Türkiye’ye hiçbir mülteci gelmez. Ama Rusya Azez’i, Halep’i bombalarsa şimdi olduğu gibi o zaman Türkiye’ye mülteci gelir. Rusya’nın iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum.”.

“Biden, Irak’tan Askerlerinizi Çekin, Demedi”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’ye “Irak’taki askerlerinizi çekin.” dediği iddiası ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Biden’in böyle bir açıklaması gelmedi bana. Biden ile iki görüşme yaptım hiçbirinde bana askerleri çekmemiz gerektiğini söylemedi. Ama ‘Irak hükûmeti ile uzlaşarak bunu yürütürseniz iyi olur.’ dedi. Hepimiz bunu istiyoruz. Ama şu gerçeği kabûl etmek durumundayız. Türkiye’nin sınır güvenliği sınır ötesinden başlıyor. Muhatabımız devletler Irak ve Suriye sınırlarını kontrol edemiyor… ‘Irak’tan izin alsaydınız.’ diye bir argümanın karşılığı yok. Çünkü o askerin güvenliği için de bunun mahremiyet içinde yürütülmesi lâzım. Irak’la prensipte anlaşmış olduğumuz için bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini düşündüm. Bu son gelişmeler de bu kararın aslında doğru olduğunu gösteriyor. Yakın zamana kadar bir sene önce diplomatlarımız, DAEŞ’in elinde esirken operasyon yapmadığımız için bizi eleştirenler şimdi ‘Orada niye bulunuyorsun?’ diye eleştiriyorlar.”.

“Her Sokakata Güvenlik Sağlanacak”

Davutoğlu, Güneydoğu Anadolu’da PKK’ya yönelik yürütülen operasyonların kararlı bir şekilde devam edeceğini de belirtti:

“Bütün terör unsurlarından temizlenmek üzere yapılan operasyonun uzun süre olmaması, sivil halkın etkilenmemesi için gayret gösteriyoruz. Ama bütün Cizre’de, Silopi’de bu operasyonlar netice alana kadar sürecek. Eskiden olduğu gibi bu hendek ve barikatlar temizlendikten sonra geri çekilme yok. Orada kalınacak. Gerekiyorsa her sokakata güvenlik sağlanacak ve bunların terör yöntemleriyle Türkiye’nin teslim alınamayacağı onlara gösterilecek… Terör sebebiyle evini barkını terk edenler için hayatlarını idame edebilmeleri amacıyla her türlü çalışma yapılacak. Ekonomik hayatın durması sebebiyle etkilenen esnafa ve Türkiye’ye sadık o vatandaşlarımıza gerekli destekler verilecek.”.

Hürriyet, Sabah, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT