1. HABERLER

  2. HABER

  3. Putin, Yüzde 60'la Üçüncü Kez Kremlin'de
Putin, Yüzde 60la Üçüncü Kez Kremlinde

Putin, Yüzde 60'la Üçüncü Kez Kremlin'de

İki dönem devlet başkanlığı, bir dönem de başbakanlık yapan Vladimir Putin, üçüncü kez Kremlin'e çıkıyor.

05 Mart 2012 Pazartesi 09:08A+A-

Rusya'da 96 bin seçim merkezinde sandığa giden 109 milyon seçmenin yüzde 64,4'ü Putin'i tercih etti. Yarısı açılan sandıklardan Komünist Parti lideri Genadi Zyuganov yüzde 17,1, milyarder işadamı Mihail Prohorov yüzde 7,00, ulusalcı lider Vladimir Jirinovski yüzde 6,7 ve Adaletli Rusya Partisi lideri Sergey Mironov da yüzde 3,73 oy aldı.

Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile beraber Kremlin'in hemen yanı başında toplanan kalabalığa seslenen Putin, kazanmak için söz verdiğini ve sonunda birlikte başardıklarını ifade etti. Adil ve şeffaf bir mücadele sonunda kazandıklarını ilan eden Rusya lideri, "Büyük Rusya'ya evet diyen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Medvedev de konuşmasında, "Bugün çok güzel bir gün. Bugün burada bizimle olduğunuz için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Medvedev'in takdimi sırasında, Putin'in gözyaşlarını tutamaması dikkat çekti.

Seçimin Rusya'nın siyasi bağımsızlığı için bir test olduğunu, herkesi halkın ve anaavatanın çıkarları etrafında birleşmeye çağıran Putin, ''Kusursuz bir zafer kazandık. Tahrikleri organize etme girişimleri Rus devletini yıkamayacaktır'' dedi.

Herkesi ülkenin ve halkın çıkarları etrafında birleşmeye davet eden ve seçimin Rusya'nın bağımsızlığının sınavı olduğunu söyleyen Putin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu sadece bir başkanlık seçimi değildi. Bu hepimiz için, halkımız için son derece önemli bir sınavdı. Bu bağımsızlığımızın ve siyasi olgunluğumuzun sınavıydı. Bize kimsenin dayatmada bulunamayacağını gösterdik. Hiç kimse hiçbir şeyi dayatamaz. Halkımızın yenilik arzusu ve Rus devletini yıkıp, iktidarı zorla elde etmek amacı güden siyasi provokasyon arasındaki farkı ayırt edebildiğini çok net şekilde gösterdik. Rus halkı bugün bu tip senaryo ve seçeneklerin bizim topraklarımızda geçerli olmadığını gösterdi. Asla geçerli olmayacak.''

Putin, başta Çeçenistan olmak üzere Kafkasya'da demir yumruk siyaseti izliyor.

 

HABERE YORUM KAT